2015. február 5., csütörtök

FEBRUÁRI HÁLAADÁS

Mindig van okunk a hálára viszont,az év ezen időszakában bennem sokszor megfogalmazódik a gondolat ,annak az érzése,hogy hálás legyek.Már január elején ott az érzés mikor jön az írás szülői értekezlet lesz és a tematika szerint egyik pontja a farsang megbeszélése.Ez számomra a ,hogyan fogom megint megúszni történet.Nem arra gondolok,hogy kihúzom magam a farsangi előkészületekből mindössze annyi,hogy remélem hálás lehetek ismét egy szülőtársnak a frappáns ötletért.Valahogy nem kattan rá az agyam.Gyerekként sem öltöztem be szinte soha,felnőtt fejjel vágtam a farsangi mulatságok közepébe. Voltam dizőze Karel Gottnak,lehettem ABBA lány ezüst karácsonyfa boával a ruhám szegélyén és kályhaezüsttel lefújt térd fölött érő velúrcsizmában.Nem mondom,hogy nem élveztem de ez a jaj,mi legyen a gyerek ,és remélem egyik sem akar semmi lenni igazából...Na ,már ebben sem bízhatok mert a mi iskolánkban osztályprodukciók vannak és hála ,lelkes kreatív szülők hála,még lelkesebb tanítók,mert kitalálják,mert időt nem sajnálva betanítják.Ezek után olyan produkciókkal állnak a nagyérdemű elé,hogy könnyet csal mindenki szemébe az öröm a nevetés.
A farsang okot ad még egy hálára,ami bizony nem más mint ez a fánk recept.Bármely februári gasztronómiai magazint fellapozunk,csodásnál csodásabb szalagos fánkok fotóit látjuk.Ha már csak megpillantjuk érezzük az ízét,illatát ,csorog a nyálunk és azonnal kezdenénk a sütését ha,nem lenne meg annak az érzése is,hogy tavaly sem lett szalagos,pedig pontosan úgy készítettem ahogy anyukám szokta.Ujjnyi vastag szalagokkal a fánkjai oldalán büszkén tálalja elém mind ahányszor készíti.Na és akkor,nem szeretném újraélni a kudarcot,viszont jó lenne büszkén nekem is feltálalni a farsangi fánkomat.Ez ,pont az a büszkén feltálalható fánk,amit nem kell dagasztani,keleszteni és izgulni a szalagok végett egyszerűen csak élvezni kell a könnyedségét és citromos zamatát akár lekvárral kínáljuk akárcsak porcukorral meghintve.Meghintve,bár az igazsághoz hozzá tartozik jómagam,mikor senki nem lát,magamhoz ragadom a porcukros dobozt és....tunkolok .


RECEPT

25 dkg túró
3 tojás
2 csomag vaniliás cukor
1 citrom reszelt héja
6 púpozott evőkanál liszt 
csipet só
1 kávéskanál szódabikarbóna

Mindezt egy tálban összekeverjük,egy órát pihentetjük majd a kanalunkat előbb a forró olajba mártjuk,ennek segítségével galuskákat szaggatunk a tésztából,és a bő olajban aranysárgára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése