2015. február 10., kedd

IZÉLMÉNY AJÁNDÉKBA

Évek óta ha ajándékról van szó,első ami eszembe jut,élményt ajándékozni.Nem boltban vásárolt csecsebecsét,hanem valami közösen megélt pillanatot vágyom adni.Ezzel együtt reménykedem,az ajándékozott vágyja kapni.Élmény lehet egy közösen elkortyolgatott zamatos kávé,átbeszélgetett délután,közös sütés,nagy séta mindez velem,mert élményszámba megyek,gondolom mindezt némi öniróniával.Minden ajándék szigorúan személyre szabott,és tagadni sem tudnám,hogy benne vagyok Én is,hiszen a gondolat meg belőlem fakad.Ha ízélményt ajándékozom is,végig gondolom a megajándékozott személyt.Mit szeret.Konzervatív vagy beválalósabb.Szülinapi torta esetében is próbálok nagyon ráhangolódni az ünnepeltre.Készült így már pálinka kedvelőnek ,pálinkatorta a magam kedvére borhab torta és most egy sajt kedvelőnek nem éppen egy tipikus sajttorta.A gondolat onnan indult,hogy márványsajt,csokoládé és egy borvidék lakójaként a vidék bora,mindez egykupacban és nem is akármilyen kupacban.Az ízek a fejemben teljessé válltak és alig vártam ,hogy nekikezdhessek.A forma is hamar meglett,majd miután elkészültem,kóstolót kellett tartanom.Ez pont az a torta,tortácska,mint a Valentin nap,vagy kedveli valaki vagy nem,a kéksajt éppen ilyen vagy-vagy.Miközben szétáradt a számban és beterítette a sós és édes íz minden zugát,éreztem a gerincemen az élményt,Ritkán érzem,hogy egy íz meggörbíti a berekam,de ha így van, nem feledem soha.Ha már eszembe jutott a Valentin nap ,az is mindezzel,hogy ez éppen az a kettesben megélt pillanat lehet.Nem rózsaszín szívecskékkel és plüss csecsebecsékkel párosítva,pusztán egy pohár bor, pár szem szőlő és a mértékletesség jegyében egy picinyke torta.tortácska.


RECEPT


Linzer tészta

30 dkg liszt
10 dkg porcukor
csip só
1kk sütőpor
20 dkg fagyos vaj
1 tojás sárgája
1-2 kk tejföl


krém

2 dl tejszín
20 dkg étcsokoládé
5 dkg kristálycukor
4 lap zselatin

2 dl tejszín habbá verve


Miután begyúrtuk a tésztát,a választott kosár formában vakon megsütjük őket.Még hűl,elkészítjük a krémet .Tejszínben a cukorral felolvasztjuk a csokoládét,majd belekeverjük a zselatint,miután kihűl hozzá keverjük a felvert tejszínhabot.
Jelen esetben 10 dkg márványsajtot három evőkanál tejföllel kevertem kenhetőre és mivel az ünnepeltnek készült a kis tortácska,az oda szánt kosárkák aljába tettem pár kanállal,majd rá a csokoládé krémet.Kidermesztést követően ,Késői Szüretelésű Móri Chardonnay 2012 -ből került glazúr a tetejére mindezt lezárva és egy szőlőszem díszítés gyanánt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése