2015. február 8., vasárnap

PALACSINTA AZ ERGONÓMIA RÉSZE

Sokszor kérdezik tőlem és azt gondolom másoktól is,akinek egy kicsit is szenvedélye a gasztronómia,hogy mi a kedvenc étele.Mennyire meglepő a válaszom azt embere válogatja,aki velem érez,az kevésbé csodálkozik ,ha elkezdem sorolni.Spenót és sóskafőzelék,de a topp ötben ott szerepel még a madártej a libamáj,ami be kell valljam ritkán kerül a tányéromra és gyerek koromban magasan verte az anyukám által hízottra tömött kacsa mája.Aminek még biztosan szerepelnie kell az öt kedvenc között az bizony a palacsinta.Ez az étek,olyan előkelő szerepet tölt be az étkezésünkben,hogy tulajdon képen meghatározza a konyhám ergonómiai elrendezését.Mit is takar ez?A főzőlap magassága úgy lett kiszámolva,hogy a palacsinta sütő nyelét kényelmesen foghassam,és tulajdon képen ebből az okból várakozik még a bekötéssel az indukciós csodafőzőlapom is.Édesanyám 1968-as palackos gáztűzhelye a kamra szegletében a legkiválóbb a palacsinta sütésére.Kellő magasság,kellő láng eloszlás és energia ,ami a rózsákból árad.Nem utolsó sorban a serpenyő ami meghatározó volt,mennyire is sürgős a beszerelése a csodamasinának.Ráér még...ugyanis ha a főzőlap már a legújabb technikai vívmányok egyike,ezzel szemben a palacsintasütő a leghagyományosabb ami létezik.A soha el nem mosogatott feketére égetett teflonbevonatnélküli nagymamaféle ezeréves serpenyő.Ha valamire esküszöm,
hát az ez,és a receptúra,amit érzés ide vagy oda,bizony minden alkalommal patikamérlegen mérek ki.Ennek egyetlen oka van,mégpedig az,ha palacsintára gondolok az biztos hogy ugyan az akár ma készítem akár tegnap vagy holnap.Ha valakit palacsintázni invitálok,biztos lehet benne,mit fog kapni.Nincs próbasütés,nincs cidri,hogy odaég vagy túl híg vagy sűrűbb, mint máskor.A hagyományos sütésben egyetlen mai történet szerepel az,a szilikon ecset,amivel mindenegyes sütés előtt megolajozom a serpenyő felületét.

 Miért került ma napirendre a palacsinta?Ennek egyetlen oka,hogy a lányom topp ötjében is benne szerepel a paradicsomlevessel együtt,és mivel napokon belül születésnapot ülünk a mai ,vasárnapi olyan ünnepi,számára kedvencekből készült ebéd része lett. 






RECEPT


4 egész tojás
csipet só
5 dkg-nál nem több kristálycukor
34 dkg liszt
4 dl tej ( zsíros)
2 dl szódavíz



1/2 dl étolaj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése