Milyen,
az esélytelenek nyugalmával elindulni egy versenyre? Annyira nem
nyugodt, mint ahogy képzelné az ember. Feszült, mert tudod,
igyekeztél mindent elkövetni, hogy a versenymunka, amivel a
nagyérdemű elé készültél, fontos számodra. Oly annyira volt
fontos, hogy nem igazán hunytam le a szemem az éjjel. Hajnali
egykor még ránéztem, és viszonylagos nyugalommal bújta ágyba,
annak a reményében, hogy majd csak utolér az álom is. Valamikor
csak sikerült elaludnom és reggel hat órakor, első utam a hűtőhöz
vezetett. Ránéztem a tortámra...mit éreztem látva, hogy
megfagyott? Milyen érzés, mikor látod, egészen más képet mutat,
mint ezidáig bármikor? Tragikus. Viszont három óra múlva a zsűri
elé kell állni vele, nem tehetsz egyebet, mint szépen felöltözöl,
és mindennek a tudatában, feltálalod. Mosolyogva odaállsz a
munkád mögé és próbálod büszkén mutatni.
Büszkén,
mert azért ettől függetlenül, ajánlanád bárkinek, hiszen
többször elkészítettem az,,edzés” során. A lányaim is
örömmel ették, mert ha még nem mondtam volna, az Egy csepp
figyelem alapítvány Ország cukormentes tortájának háziversenyére
készült. Ami azt jelenti hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Valljuk
be, ha a gyerekek nem szoktak hozzá a cukormentes édességekhez,
nem biztos, hogy két kézzel kapnak utána. És bizony a lányaim
kaptak utána, nem győztem szeletelni.
Ezért
is örülök, hogy elkészítettem, és azért is, mert sok minden
eszembe jutott, miközben készült, számos olyan dolog, amit a
jövőben, beépíthetek a munkáimba.
Ami
ezentúl vigaszt nyújtott a verseny végeztével az az, hogy három
olyan tortát is kóstolhattam a versenytársaim keze közül
kikerülve, amit magam is, magam elé soroltam volna, annyira
finomak.
A
nyertes torta receptjét, hamarosan megtalálhatjátok az Egy csepp
figyelem alapítvány honlapján.
Az Én versenytortám receptjét pedig itt olvashatjátok
VONALAK
Cukor, glutén és
laktózmentes torta.
A név választás a küllemén
túl, arra is utal, hogy azok is fogyaszthatják, akik nem szenvednek
étel allergiában, vagy a cukorbetegségben, pusztán csak vigyázni
szeretnének a VONALAK-ra, vonalaikra.
Receptúra:
Tészta:
3db M-es méretű tojás, 60
ml meleg málnavelő, 15ml szőlőmag olaj, 6dkg eritrit, 6 dkg
mandulaliszt, 6 dkg zabpehelyliszt.
A tojásokat egészben
habüstbe tesszük, hozzá kerül a meleg málnavelő és magas
fokozaton habosítani kezdjük. Közben hozzá adagoljuk az olajat,
az eritritet és végül a zabpehelylisztet és a mandulalisztet.
Sütőpapírral kibélelt 25
cm-es tortaformába öntjük és 180 C -on készre sütjük.
Még hűl…
Málnavelő réteg:
3dl átpasszírozott
málnavelő, 7dkg eritrit,1 rúd vanília kikapart magja, 3 lap
zselatin
A zselatin lapot beáztatjuk,
a málnavelőt kikeverjük az eritrittel és a vaníliával, majd
hozzá adjuk a felolvasztott zselatínt.
A kihűlt tésztalapra öntjük
és megvárjuk, hogy dermedni kezdjen, addig elkészítjük a
csokoládé hab réteget.
Málnás-csokoládé hab.
8dkg Stevia-val készült
étcsokoládé (60% kakaótartalommal) 1 dl málnavelő
3 tojás sárgája, 1 dl
málnavelő, 3 dkg eritrit, 1 rúd vanília kikapart magja, 5 lap
zselatin.
3 tojás fehérje, csipet só,
5 dkg eritrit
A csokoládét felolvasztjuk a
málnavelőben.
A tojások sárgáját az
eritrittel, vaníliával és a málnavelővel, gőz felett felverjük,
majd a beáztatott zselatinokat felolvasztjuk benne.
A málnavelős csokoládét
hozzáadjuk.
Miután kihűlt, a tojások
fehérjét az eritrittel keményre verjük és a csokoládés málnás
krémhez keverjük.
Beöntjük a masszával a
tortánkat és újra megvárjuk még kidermed.
Dermedést követően, rákerül
a csokoládés málnás bevonónk.
8dkg steviás csokoládét,
felolvasztunk 1 dl málnavelőben 1 dkg eritrittel és hozzá teszünk
egy lap beáztatott zselatint. Még langyos állapotában beöntjük
az utolsó rétegét a tortánknak.
Teljes dermedést követően,
papírlapokból vonalakat helyezünk a tortánk tetejére, és
kakaóporral lehintjük. Óvatosan eltávolítjuk a papír csíkokat
és tálaljuk a tortánkat.
A torta készítésénél egy
dolgot tartottam fontosnak az alapanyagok kiválasztásában.
Minden háziasszony számára
elérhető legyen egy sima hétvégi bevásárlás során. Ne kelljen
bioboltokat, vagy speciális alapanyagokat keresgélni. Minden
összetevő megtalálható egy nagyobb hipermarket polcain.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése