Ritkán
fogadkozom. Mindig egy a vége, főleg a diétás fogadalmaknak.
A
ma reggelem első gondolata a diéta fogadalma volt, majd a
következő mint, aki nem emlékszik, mit gondolt pár pillanattal
előbb, a sütőtökös pitét csinálok gondolat lett. A friss
gyömbéres, citromos pitéé. A délelőtt folyamán beszereztem a
hozzávalókat, és mire megérkeztek a lányok az iskolából, már
ehető hőmérsékletűre hűlt. Ősz derekán évről, évre
előkerül ez a pite, ilyen-olyan formában. A mostani arculatát, a
töklámpások faragott arcai inspirálták.
Számos
pitetészta receptet olvastam már, de nekem még mindig ez a finom
linzer alap a kedvencem. Könnyű dolgozni vele, és különböző
fűszereket használva, más és más piték alapjául szolgálhat.
Jelen
esetben, a szárazanyagokhoz, citrom héjat és őrölt gyömbért
kevertem, hogy a krémes töltelék ízvilága, megjelenjen a
tésztájában is.
Pite
alap:
30 dkg finomliszt, 10 dkg porcukor, jó csipet só, 1
mokkáskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet őrölt
gyömbér. 20 dkg hideg vaj, 1 tojás sárgája és 2 kk tejföl.
A
hozzávalókból sima tésztát gyúrunk. Még elkészül a krémes
sütőtök alapunk, a hűtőben pihenhet a tésztánk.
Krémes
alap:
40 dkg sütőtököt szeletekre vágva a sütőben megsütünk.
Tulajdon képen, ezt a műveletet meglehet kezdeni a tészta
begyúrásával egy időben, így gyorsabban haladhatunk.
Ha
megsült, a meleg sütőben vakon elősütjük a pitealapunkat.
Kivajazott piteformába fektetjük a tésztát, majd sütőpapírt
béleljük, és száraz babbal beszórjuk. A maradék tésztából
elkészítjük a borításra szánt fedő réteget, és félre
tesszük.
Összeállítjuk
a krémet. A megsült tökszeleteket botmixerrel pépesítjük. 2
tojást elkeverünk 5 dkg barna cukorral ( a cukor mennyisége, függ
a tök édességétől, no meg a diéta mértékétől) hozzá kerül
még, egy ½ dl tejföl és ½ dl tejszín. 2 ek keményítő és a
citrom levéből kerülhet hozzá egy kevés, a reszelt héja, no meg
az elmaradhatatlan gyömbér. Ha friss gyömbérrel dolgozunk,
érdemes együtt pürésíteni a sült tökkel. A tojásos alaphoz
hozzá adjuk a tökpürét.
Az
elősütött pitetésztából óvatosan eltávolítjuk a sütőpapírt
a benne lévő babbal együtt és beleöntjük a sütőtökkrémet.
180 fokon addig sütjük, még egy kicsit remegős a krém. Ekkor
borítjuk a fedő tésztánkkal. Ha előbb tennénk, elsüllyedne a
krémben. Körültekintőnek kell lennünk, mert nyilván forró az
edényünk. (Én meg is égettem a kezem)
Tojás
sárgájával lekenjük és pár percre még a sütőbe helyezzük.
Ha
nem vagyunk gyakorlottak, és nem kivehető aljú piteformával
dolgozunk, hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kivesszük a formából.
Én
annyit vártam még Kingámat hazarepítettem a vasútállomásról.
Kéz
melegre hűlve borítottam ki a formából, majd a szeletelő tálra
tettem.
Hogy
nagyobb biztonsággal kezdhessem meg a diétámat, a maradék
szeleteket odacsomagolom a lányoknak holnap tízóraira, biztos, ami
tuti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése