Ma,
azzal a lendülettel fordultam be a közért ajtaján, hogy
császármorzsához rétes lisztet vegyek. Ez a tervem egészen addig
tartott, még el nem sétáltam a hentespult előtt. Olyan zsibongás
volt a pult mögött, mindenkinek járt a keze, nem lehetett nem oda
pillantani. Pásztáztam egyet a szememmel a pultban lévő húsok
felett, mikor megpillantottam egy tál, bőrös, húsos kacsahájat,
két tállal odébb ragyogóan friss pecsenye libamájat. Mire a
pénztárhoz értem, már egy egy kiló mindegyikből a kosaramban
lapult.
A kocsiban hazafelé, a falu határában, már a hideg rázott
a gondolattól, milyen finomat is fogok készíteni belőle.
A
hájat átnéztem, megtisztítottam, viszonylag nagy darabokra
felvágtam és már sütöttem is ki a zsírját.
Még
sült, a májat is megtisztítottam, nagy szeletekre felvágtam. Egy
fej hagymát apróra vágtam és az időközben kisült kacsazsírból
kanalaztam a serpenyőbe, amibe elkezdtem fonnyasztani. A májakat
egy tálcára terítettem és megszórtam liszttel mindkét oldalát.
Sóztam, borsoztam és a hagymás zsírba pakoltam őket. Először
fedő alatt rotyogtattam, majd mikor már szépen
világosodni kezdett, fedő nélkül folytattam, figyelve, nehogy
túlkészüljön. A már majdnem kész májat meglocsoltam vörös
balzsamecettel. Addig hagytam csak rottyanni, még az ecet szúrós
szaga elillan.
Mivel
jó kis mennyiség készült, gondoltam, itt a lehetőség, és már
kanalaztam is a májat a hagymás zsírjával együtt az aprítógépbe.
Talán
három dl-es lehet a csatos üvegem, amiből kettőt is megtöltöttem
az elképesztően finom májkrémmel. A pépesítést követően még
kevertem hozzá a hagymás zsírból és amolyan bónusz falaként a
maradék májból, nagyobb darabokat rejtettem az üvegbe. Az egyik
üvegre ráöntöttem a kacsazsírból és így zártam le.
A másik
üveget, magam mellé készítettem, friss zsemlével és a
szőlőlugas levelei között megbújt, maradék szőlőfürtökkel.
A kacsatöpörtyűt is odakészítettem és olyan lakomát csaptam
vacsora gyanánt... Nálamnál jobban csak Kingám jajongott, az
iskolából hazatérve, miközben a balzsamecetes májat ette.
Az
elkövetkező napokban lesz bőven jajongani valónk mert, májkrémes kenyér szőlővel, zöld almával lesz a tízóraink és
az uzsonnánk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése