,,-Azt hiszem csinálok egy
muffint.
- Az jó, csinálj!
- De milyent? Karamellást!
Sós karamellel a közepében és karamell habbal a tetején.
- Ennyire professzionális nem
kell, elég egy sima csokis. Azzal is bőven beérem”
Ez a párbeszéd hangzott el a
kisebbik lányommal, miközben a kávémat készítettem a konyhában.
Majd amíg iszogattam, próbáltam életet lehelni a testembe is,
csak elkalandoztam a sima csokis muffin gondolatától, egészen a
Viktória piskótáig.
Emmám különös viszonyban
van Mary Berry-vel . Először is, meg van győződve arról, hogy
100 éves, pedig csupán 82. Ugyan a felmenői bőven 90 fölötti
kort éltek meg, talán Mary megélheti majd azt a 100-at. Pár éve
az Ő kedvéért rendeltük meg Mary könyvét is, amit sokszor
szokott lapozgatni, és ebben a könyveben bizony benne lapul a
Viktória piskóta is.
A nevét arról kapta, hogy az
angol királynő, előszeretettel fogyasztotta a délutáni teáihoz.
Gondolhatnánk, hogy valami cifra, túl díszített sütemény volt,
de nem. Királyi viszont a zamata. Az erősen vajas piskóta, frissen
facsart citromlével és az illatos héjától lett királyi
finomsággá. Tejszínnel, eperrel, ha nem volt friss gyümölcs, a
lekvárjával fogyasztották.
Mi csak porcukorral meghintve,
és meg kell mondjam az egyiket még melegében, (mert nem lehetett
kivárni, hogy meghűljön) fogyasztottuk. Nem készült mára
professzionális muffin, készült helyette, egy királyi Viktória
piskóta.
Mary receptjétől egy kicsit
eltértem, mert némi tejet is tesz a tésztájába, viszont az
utolsó cseppeket beleborítottam a kávémba.
Recept:
225 gramm vaj, 225 gramm
porcukor, 4 egész tojás, 300 gramm sütőporos liszt, csipet só és
4 kanál tej, no, nekem ez és a vanília is kimaradt, helyébe
került egy citrom reszelt héja és leve.
A vajat a porcukorral
kikevertem, egyenként hozzá adtam a tojásokat, a citrom levét,
héját, és végül a sütőporos lisztet.
Kivajazott lisztezett formákba
kanalaztam és 180 fokon szép barnára sütöttem.
Az egyiket még melegen
megettük, a párját rácsra borítottam, hogy szép lassan
kihűljön. Mostanra már azt is megszeltük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése