Azt
már szinte mindenki tudja róla, hogy az Ősz, a kedvenc évszakom.
Szeretem a színeit, a fényeit, az illatát és nem utolsósorban az
ízeit. Olyan összegzése az évnek. Az aratás, a betakarítás
időszaka. A szálas gabonák már a tárolókban, de a napraforgó,
a kukorica még eztán kerül betakarításra. Az őszi barack,
nevével ellentétben az idei forróságtól, már javában az
üzletek polcain sorakozik, de a szilva, a szőlő most kezdi
szezonját. Én is izgatottan várom, hogy megkezdhessem a teraszra
felkapaszkodott szőlőm szüretét. Már csipegettem belőle, és
ígéretes termésnek bizonyult. Tegnap, a kedvenc zöldségesemhez
csupán a nyusziknak ugrottam be káposztáért, mikor megláttam a
gyönyörű, hatalmas, hamvas szilvákat. Imádom a szilvalekvárt, a
szilvás gombócot, a szilvalekváros gombócot. A lányaim
nagymamájától maradt ránk örökségül, hogy ezeket a gombócokat
mákba forgatva készítjük.
Hogy
honnan maradt örökségül az ezüst galuska, már nem is emlékszem,
azt tudom, hogy Én neveztem el így. Mert a tésztája az arany
galuskáé, és az aranyló dió helyett, ezüstös mákkal készül,
mindamellett némi rafinériával.
A
rafinéria pedig annyit jelent, hogy a megkelt citromos galuska
tésztánkat kinyújtom, ízletes szilvalekvárral megkenem,
feltekerem és akár a kakaós csigákat, felvágom és a tepsibe
sorakoztatom. A közeit olvasztott cukros vajjal megkenem, és
citromhéjas, porcukros mákkal szórom be. Sodó nem készül mellé,
mint az aranygaluskánál, felforrósított szilvalekvárral locsolom
meg tálaláskor és egy pohár hideg tejet iszom mellé. Akár csak
a mai délutánon.
Ezüst
galuska tésztája:
45-50
dkg liszt, 10 dkg porcukor, kk só, 2,5 dl tej, 2 tojás sárgája, 5
dkg olvasztott vaj, 1 citrom reszelt héja, és 3 dkg élesztő.
A
lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzá adjuk a porcukrot, sót,
majd a tej egy részében felfuttatott élesztőt, végül apránként
hozzá csorgatjuk a langyos tejben elkevert tojások sárgáját és
az olvasztott vajat.
30
perc kelés után nyújtjuk, kb 15-20 dkg lekvárral megkenjük.
Ezután feltekerjük és vagy sütőpapírral bélelt, vagy
kivajazott tepsibe sorakoztatjuk úgy, hogy helyet hagyunk a
következő kelésre, illetve a jó sok finom citromos máknak.
5
dkg olvasztott vajjal körbekenjük a csigákat majd meghintjük a
mákkal.
20
dkg mákhoz két jó evőkanál porcukrot kevertem.
Tálalásnál
ízlés szerint felforrósított lekvárral megcsorgatjuk és 1 bögre
tejet kínálunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése