Ha
visszagondolok a hetemre, és az elmúlt hét pár napjára, dolgos
napokat tudhatok magam mögött. Semmi fellángolás vagy egyebek,
egyszerűen végre levegőt kapok. Az Én időm, az életerőm 25 fok
magasságában kezdődik. 22 fokon már a világot is meg tudnám
váltani, 30 fölött, használhatatlan vagyok. Mivel egy hidegfront,
kellemesebb időt hozott felénk, jutott a napokra mindenből.
Spalettákat gyártottam, járdát építettem, bútorokat
frissítette, a lányom szerint megöregítettem őket, mára már a
falnak is nekimentem. Persze nem fejjel a falnak, csupán a
festőhengerrel. És mindeközben éltük a mindennapok rutinját,
amibe bele tartozik az evés.
A
tanév végét az elballagó diákok, vándor tarisznyával a
vállukon teszik meg. Emlékszem annak idején, Én az óvodából
piros, fehér pettyes batyuval a vállamon köszöntem el. Most, hogy
napokon belül ismét elkezdődik a tanév, és a batyus óvodásokból,
iskolások lesznek, egy egészen más batyut készítettem. Ezt a
batyut akár a tízórai dobozba is belehet csomagolni, biztos vagyok
benne, kedvencé válik.
A
tésztáját egy regényben olvastam. Azóta is nagy kedvencem, ha
édes kelt tésztát készítek. Egy nagyon lágy, a szokásosnál
lágyabb kelt tésztát készítünk. A túrós töltelékét egy
kicsit megbolondítottam. Nem is olyan rég, egy túrós rétest
analizáltam evés közben. Éreztem, hogy valami,,tuning” van
benne. Mondhatnám azt is, hogy hamisság, de ez a hamisság tetszett
nekem. Ha túl nedve a túró, nem bűn egy kis búzadarával
felitatni ezt a nedvességet, de abban a túró töltelékben nem így
volt. Szinte esküdni mertem volna, hogy tejbegríz van hozzá
keverve. No, most Én is úgy készítettem és igazán finom lett a
végeredmény.
Édes
kelt tészta recept:
1
kocka élesztőt, 1 dl tejben kevés cukorral összekevertem,
liszttel meghintettem és hagytam felfutni. Ez idő alatt 1 ½dl
langyos tejet, 12dkg olvasztott vajat, 2 db nagyobb tojást, 10 dkg
kristálycukrot keverőtálba tettem. Hozzáöntöttem a felfuttatott
élesztőt, végül kb. 65 dkg lisztet apránként hozzádolgoztam. A
dagasztó spirálról akár egy nokedli tészta, úgy vált el. Nem
is csináltam egyebet mint, meghintettem liszttel egy másik edényt,
habkártyával áttettem a lágy tésztát, a tetejét is liszttel
szórtam meg, majd kelni hagytam. Ez idő alatt újabb rétek festék
került a lányom szobája falára. (Ez nem a receptúra része,
viszont bármire kihasználhatjuk ezt az időt)
Ezután
elkészítettem a tejbegrízes, túró tölteléket.
2
dl tejben 2 evőkanál búzadarát és 1 evőkanál cukrot tettem
majd megfőztem. Még hűlt, 2 tojás sárgáját 1 evőkanál
cukorral kikevertem, a fehérjét szintén 1 kanál cukorral és
csipet sóval vertem lágy habbá. 45 dkg túróhoz hozzákevertem a
langyos tejbegrízt, 1 citrom reszelt héját, a citrom felének
levét, a tojás sárga krémet és végül a lágy tojáshabot.
A
megkelt tésztát, lazán átgyúrtam, kinyújtottam és 12 egyforma
kockára vágtam. Viszonylag soknak fog tűnni a túró töltelék,
de bátran belelehet tenni. 180 fokra állítottam a sütő hőfokát
és illatosra, aranybarnára sütöttem. Végül porcukorral
meghintve vittem a csipet csapatnak, minőség ellenőrzésre. Izmos
kis batyuk lettek, és az izmos lányok pillanatok alatt eltüntették.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése