A
dátum 2004 ősze. Olyan izgatott voltam, kicsit félve léptem be az
Olasz intézet kapuján. A portás kérdezte, nyelvi kurzusra jöttem
e. Bátortalanul, mint aki talán rossz címre jött mondtam, hogy
főzni tanulni. Ó, akkor menjek csak le a pincébe, már
gyülekeznek.
És
Én mentem, kanyarogtam a lépcsőkön lefelé. Aztán kezdetét
vette 10 hét boldogság. Házi olasz tészta gyártás, paradicsom
mártás, vargányás és szarvasgombás ételek, tészták
tartományokra osztva. Nyokkit mintáztam a villa hátoldalán,
ördöghalat sütöttem. Vénusz kagylót és fekete kagylót
tisztítottam. Marhalábszár,
homár és libamáj, tintahal és polip, ezekkel kápráztattak engem
és kápráztattam akkor hetente a kollégáimat, a konyhabútor
tervező pult mellett. Természetesen
nem maradhatott el a pizza tésztája és szósza, a pannacotta és a
tiramisu sem.
Tátott
szájjal lestem Sergio
bácsi minden szavát, Cristiánot
a sommeliert, és persze Giannit aki lehengerlő olaszsággal mesélt.
A karja folyton a magasban, hogy súlya legyen a mondandójának.
Olyan súlya volt
minden mondatnak, hogy azóta is ezeket a recepteket használom ha
olasz ételt készítek.
Egyik
ilyen étel a Tiramisu.
Megszokták
kérdezni, hogy a csudába tudok már korareggel
édességet enni. Erre a legjobb válaszom a tiramisu lenne.
A
tiramisu jelentése, húzzál fel. Pontosabban, dobjál fel. Olyan
energiát adó édesség, amivel el lehet kezdeni a napot. A kávé
és a sok tojás, ami ezt az energiát megadja.
Az
eredeti recepthez képest, csak annyit változtattam, hogy kísérletbe
kezdtem kávé ügyileg. Nagyon kedvelem az ízesített kávékat, és
nem titok ezeket a kávé különlegességeket a Frei kávézóban
szoktam beszerezni. A mostani választásom egy mangó párlattal
készült likőr-kávé. Így,
azt a gondolatnyi amorettót el is hagytam a receptből.
Recept:
Az eredeti
1kg
mascarpone, 20 tojás, 15 ek cukor (kevés amorettó) 3 csomag
babapiskóta, fekete kávé
A
tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és hozzá adjuk a
krémsajtot, végül a tojásfehérje keményre vert habját
beleforgatjuk.
A
frissen főzött feketekávéba 1-3 mp-ig megmártjuk a piskótákat
és egy tál aljába fektetjük. Ráteszünk egy réteg krémet, majd
addig váltogatjuk a kávéba áztatott piskótákat és krémet még
el nem fogy a piskóta és beteríti a krém. Egy éjszakát
dermesztjük a hűtőben, majd reggel kakaóporral meghintjük a
tetejét.
Tálkába
kanalazzuk, és felhúzzuk (feldobjuk) vele a napunkat.
Az
Én változatomban a likőr-kávéval készült. Hogy a mangó
párlatnak nyomatékot adjak, friss puha mangó pürével töltöttem
a pohárkák alját.
(Már
várom az alkalmat, a málnás csokoládés kávéval készült,
málnavelővel feldobott változatának elkészítésére)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése