A
dobogó második fokán így fest a tortám.
jáTszmák:
Fehér csokoládés, gyömbéres mangó, és citrusos joghurt a
tésztarétegek között.
Piskóta
lap: 2 tojást, 2 evőkanál forró vízzel, csipet sóval habosra
keverünk. Ezt követően 8 dkg cukorral habosítjuk tovább, végül
8 dkg lisztet forgatunk bele. 180 fokon megsütjük és tortarácson
hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük
a linzer tésztáját: 7,5 dkg mandulalisztet, (amit azóta az
intenzívebb ízharmónia végett dióra cseréltem) 7,5 dkg liszt
csipet só, 10 ml őrölt gyömbér, 5 dkg porcukorral végül 1kk
sütőporral összekeverünk, 10 dkg előre kihabosított, majd
visszafagyasztott vaj, 1 tojás sárgája és 1 kk tejföl segít a
tészta összegyúrásában. A tortaforma lemezére nyújtjuk és
megsütjük. A maradék tésztából díszítő elemeket sütünk.
A
krémek elkészítését a gyömbéres mangó pürével kezdjük. 40
dkg mangót, 4 gramm friss gyömbérrel, 4 dkg cukorral, 1 vanília
kikapart magjaival, 5ml citromlével összefőzzük, majd pürésítést
követően 3 lap előkészített zselatinnal elkeverünk benne. A
tortaforma méreténél kisebb formában kidermesztjük.
Ezután
elkészítjük a fehér csokoládé krémet. 10 dkg fehér
csokoládét, 1 dl tejszínben felolvasztunk, hozzá kerül 1 lap
beáztatott zselatin, majd 1 dl kihabosított tejszín.
A
piskóta tésztára töltjük. A dermedő krémre kerül a linzer
tészta, amit nagyon vékonyan impregnálunk olvasztott kakaóvajjal.
A
következő krémünk a citrusos joghurt, aminek a közepébe fogjuk
helyezni a kidermedt mangópürét.
2
dl natúr joghurtot, 10 dkg porcukorral, 1 rúd vanília kikapart
belsejével, 1 citrom levével és reszelt héjával összekeverünk.
3 lap zselatin fogja meg a krémünket, így felolvasztva a lapokat
belekeverjük a krémbe, végül 3 dl habbá vert tejszínt forgatunk
bele.
Miután
összeállt a tortánk, 6 órát dermesztjük. Dermedést követően
a fehér csokoládé tükörrel beöntjük, amihez 10 dkg fehér
csokoládét, 1 dl tejszínt és 1 zselatint olvasztunk fel.
Ezzel
készre dermedhet a tortánk. Díszítésre a linzer korongokat
használtam, amit a mangó pürével töltöttem be és pár roppanós
habcsók került még a torta tetejére. A folytonosságot pedig egy
fehér csokoládé gyűrű jelzi a tortán, viszont az már csak az
Én titkom marad, mit is jelent nekem ez a folytonosság, ebben a
jáTszmában.
Sok
gondolat előzte meg a tortát, még így összeállt. És már most
van, amit másként csinálok legközelebb. Viszont el kell mondjam,
nagyon sok örömöm volt benne. A készítésében éppúgy, mint
amikor végre már nem csak fejben voltak meg az ízek, hanem a
számban is érezhettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése