2017. március 17., péntek

Mértékletesség torta formában


Takács Edina borász barátnőm BORTAROT könyvét, gyakran forgatom a kezemben. Bortarot, mert a tarot kártya lapjaihoz borokat társított. Borokat, melyek meditációra sarkallnak. Minden lapnak megvan a maga bora, amellyel a kezünkben, elmélyülhetünk a kártyalap üzenetében. Egyik ilyen alkalommal egy véletlen folytán, a gyertya lángját túl sokáig tartottam a kezemben lévő kártyapakli alatt, és megolvadt a borítása a pakli alján lévő lapnak. Mértékletesség ez a lap. Azóta ha akarom, ha nem megérzem a lapot, és talán nem is véletlenül kapta pont azt a lapot meg a láng. (Bónyai Barbara csodás akvarelljei díszíti a lapokat.)

,, A 14-es számú kártyalap

MÉRTÉKLETESSÉG

Türelmesség

Lassú változás

Belső érési folyamatok

A negyedik főerény kártyája optimizmusra ad okot, hiszen lassú és méltóságteljes átalakulást, fejlődést mutat. Most is a belső harmónia elérése és megtartása a cél, de ebben az időszakban a külső körülmények segítenek abban, hogy nyugalmunk megmaradhasson és kiteljesedhessen. A változás érést, nemesedést hoz Számodra mind a fizikai világban, mind lelki és spirituális szinten.
A megszületett újbornak is érlelődésre, letisztulásra van szüksége.”

„ Harmonikus, reményteljes, lassú fejlődési folyamat vár Rád az elkövetkező időszakban.”
Ezeket a mondatokat éreztem magamban még ez a torta elkészült. A türelmet, hogy kivárjam és elérjem azt a látványt és ízt, amit szerettem volna. Nekem kellett megérnem mindahhoz, hogy olyan tortát, tortákat készítsek, amit igazán magaménak érzek.

Recept: Piskóta alap: 2 egész tojást, 2 ek forróvízzel, csip sóval, habosra keverjük, majd 8 dkg cukorral tovább habosítjuk és 8 dkg lisztet 5ml matcha tea porral hozzá keverünk. Sütő lemezen 180 fokon megsütjük.

Málnavelő: 300 ml átpasszírozott málnavelőt 3 dkg cukorral elkeverünk, majd 3 lap beáztatott, felolvasztott zselatint elkeverünk benne.

A kihűlt piskótalapot méretre vágjuk és a tortakarikába helyezzük. Ráöntjük a málnavelőt és a hűtőben dermesztjük. Ez idő alatt elkészítjük a mousse-t

6 dkg 85%-os étcsokoládét, ½ dl tejszínben felolvasztunk. 2 tojás sárgáját, 3 dkg cukorral kihabosítunk, majd az olvasztott csokoládéhoz keverjük, 3 lap felolvasztott lapzselatinnal. Végül 3 tojásfehérje felvert habját keverünk bele.
A kész krémet a málnavelőre öntjük és egy órára a hűtőbe tesszük.
8 dkg 70%-os étcsokoládét 80 ml tejszínben felolvasztunk, elkeverünk benne egy lap beáztatott zselatin és a torta tetejére öntjük.
Teljes dermedést követően ( 5-6 óra) kakaóporral és csokoládé tallérral, no meg egy málnaszemmel díszítjük, csak amolyan mértékletesen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése