Áfonya
hercegnő, Áfonya hercegnő...ízlelgettem a szót és a tortát is.
Kellene mellé egy király.
PASZULY
KIRÁLY
A
torta, amit elképzeltem, ennek a királynak a koronája. Paszuly
király koronája egy mandulalisztes babtorta, málna velővel és
babkrémmel a tetejében.
Receptúra:
TÉSZTA:
3 M-es méretű tojás sárgája, 4 dkg eritrit ½ citrom leve,
héja, 10 dkg passzírozott főt babkrém (fehér babkonzerv) 10 dkg
mandulaliszt 1 vanília kikapart belseje.
3
tojás fehérje, 4 dkg eritrit csipet só.
A
tojások sárgáját kikeverjük az eritrittel, majd hozzá adjuk a
citrom levét, héját, a passzírozott babpépet, végül a
mandulalisztet. A tojások fehérjét a sóval eritrittel habbá
verjük és ezzel lazítjuk a babos krémünket. Sütőpapírral
bélelt tortaformában 180 fokon aranyszínűre sütjük.
Miután
kihűlt, ráöntjük a málnavelő kocsonyát.
Málnavelő
: 300 gramm átpasszírozott málnavelő (ez már a nettó tömeg) 4
dkg eritrit , vanília, 4 lap zselatin.
Az
átpasszírozott málnában felolvasztjuk az eritritet, belekeverjük
a vaníliát, csip só és a 4 lap beáztatott zselatínt, Mikor
kihűl és húzni kezd, beöntjük a már kihűlt tortalapunk
tetejébe.
Elkészítjük
a babkrémet.
Babkrém:
10 dkg passzírozott főt bab, kikapart vanília magja, 1/2 citrom
héja, leve, 3 dkg eritrit, 1 dl tejszín (30%) 4 lap beáztatott
zselatin, 2 dl habbá vert tejszín
a
babpürét kikeverjük az eritrittel , citrommal, vaníliával
ízesítjük, a tejszínben felolvasztjuk a beáztatott zselatint és
hozzá adjuk a babkrémhez. A 2 dl tejszínt habbá verjük és
belekeverjük az ízesített babkrémbe.
22cm-es
tortaformában a krémet kidermesztjük.
Miután
a tortaalapunkra rádermedt a málnakocsonya, a kidremesztett
babkrémet ügyesen a közepére fordítjuk. A torta szélét
megdíszítjük tejszín pomponokkal.
Ezzel
elkészült a koronánk. Díszítésre 1,5 dl tejszínt 1 dkg eritrit
felvert habját használjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése