A
legjobb családban is akad egy fekete bárány. A mi családunkban
több is. Kimeredt szemmel néznek rá, majd legyintenek csupán te
tudod, edd úgy, ahogy akarod. Én bizony úgy eszem, cukorral is, és
sült szalonnakockával is a tetejében. Számomra ezt jelenti a
túrós tészta. Valahogy így voltam ma, mikor olyan édesség
ehetnékem támadt. Napokkal ezelőtt megaltattam öt liter tejet,
majd kimelegítettem a finom friss túrót. Azóta is az anyukám
-féle, kapros túrós lepényen járt az eszem. De az kevésbé
édes, Én viszont édesre vágytam. Majd jött a gondolat, annak a
gondolata, hogy miként is lesz gyorsan és egyszerűen a tányéromon,
a vágyott finomság. Már többször lejegyeztem a kedvenc linzer
tészta receptemet, ez esetben is azt használtam. Majd a kivehető
aljú piteformámat előkészítettem. Kivajaztam, liszteztem,
belefektettem a tésztát ( a maradékot hűtőbe tettem, jó lesz az
holnapra, egy másik finomság alapjának) villával megszurkáltam,
majd pillanatok alatt elkészítettem a túrós tölteléket.
Töltelék
receptje:
A
friss túróból kimértem 25 dkg-ot. Aprítottam bele, szemtelenül
sok friss kaprot, hozzá kevertem két tojásnak a sárgáját,
csipet sót, majd a tojások habjából, 5 dkg cukorral kemény habot
vertem és ezzel lazítottam át a túrós tölteléket.
Belesimítottam a tésztával kibélelt piteformába, 180 fokon
készre sütöttem.
Amíg
sült, a linzer tészta receptjéből megmaradt tojás fehérjét,
jelen esetben 4 dkg volt, 4 dkg cukorral gőz felett kemény habot
vertem, ez pont annyi időt vett igénybe, hogy készre sült a
pitém. Sütőből kivéve rákentem a tojáshabot, majd szakács
fáklya segítségével rápirítottam. Ha nincs szakács
fáklya, kicsit vissza lehet dugni a sütőbe, még rápirul. Ebben
az esetben, előbb vegyük ki a sütőből, mielőtt késznek
éreznénk már.
Milyen
íze lett a meleg, kapros ámbár édes pitének. A kandalló elé
állva, hogy érezzem a hátamon a melegét, szóval ott állva
kóstoltam meg. Hiába a hátamnak a meleg, kirázott a hideg. Az íz
élmény futott végig a gerincemen. No, most ehhez a finomsághoz
kívánok Jó étvágyat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése