Mennyit
is alszunk még karácsonyig? Nem is tudom pontosan, nincs a közelben
a kisebbik lányom, de Ő tudná kétség kívül. A levelét már
megírta a Jézuskának biztos, ami biztos ugyan, már második éve, az íróasztalomra biggyeszti és elslisszol. Pont úgy teszi le,
mint pár éve még a falunk Betleheménél. A Jézuskának írt
levelet, úgy szoktuk kézbesíteni, hogy kiválasztottuk a
legködösebb estét. Köd, sötétség és halk zene, akár a
mesékben. Annyira magával ragadta a lányokat, hogy alig mertek
közel lépni, és a Kis Jézus mellé letenni a levélkéket.
Szóval
a levél már kézbesítve, így azt gondolom Én sem vagyok korán,
hogy megosszak, egy két ünnepi fogást legyen az ötlet díszítésre,
vacsorára, ajándékként, vagy a már megszokott hagyományos
sütemények frissítésére. Ma díszítésre és ajándékként is
csomagolható habcsókokról írok, valamint a süteményes asztalra
is tálalok egy hagyományos süteményt, ünnepi ruhába öltöztetve.
Első
ként a habcsókok, habkarikák.
Év
közben is készítek habcsókokat, torták díszítésére. Mivel
karácsony tájékán a Nagybátyámtól évről évre egy nagy doboz
habcsókot kaptam, így bátran kijelenthetem, remek ajándék.
Mindig nagyon boldoggá tett vele. Kandírozott gyümölcsök és
darabolt dió lapult minden egyes habkupac belsejében.
A
habcsókok úgy készülnek, hogy a szoba-hőmérsékletű tojás
fehérjét lemérem. Ahány gramm, annyi kristály cukorral és egy
csipet sóval kezdem el felverni. Mikor már kemény és szép
fényes, akkor ugyan annyi porcukrot is hozzá keverek, amennyi a
kristálycukor volt. ( Senki nem mondta, hogy fogyókúrás a dolog
:) ) Addig verjük tovább a tojás habot, még meg nem tartja a
formáját, ha kiemeljük belőle a keverőket. Ekkor habzsákba
töltöm, amibe csillagos fejű véget teszek. Ha habkarika készül,
akkor határozott mozdulattal és folyamatos nyomással két kört
kanyarítok egymás tetejére. Ha a sütőlemezt telerajzoltuk a
karikáinkkal, szitán keresztül meghintjük a tetejüket
porcukorral majd, irány a már előmelegített sütő 80 fokra és
két, de akár három órát is ebben szárítjuk a karikáinkat. A
habcsókokkal szintén így járunk el, azzal a különbséggel, hogy
előtte kihalmozzuk a rejtett ajándék diót, mogyorót, kandírozott
narancshéjat, vagy akár aszalt szilva darabkákat. Erre nyomjuk rá
a habkupacokat.
Úgy
szoktam időzíteni a sütést, hogy ha kikapcsolom a sütőt, ne
kelljen kivennem belőle, a maradék hőben is tovább száradhatnak.
Díszes
üvegben tárolhatjuk a fogyasztásig. És az sem baj, ha rá rá jár
a család, mert bizony sokszor hallom az üveg tetejét koccanni, ha
arra kanyarodik valaki. Az étkező asztalon díszként is jól
mutat, még apránként lefogy. És ha már az asztalnál tartunk.
Habkarika a fánkon, habcsók az üvegben, legyen hát a süteményünk
tetejében is.
Olyan
Rákóczi túróst gondoltam ki, ami összhangba hozza mindezt.
A
túrós tésztáját úgy készítettem, hogy a kedvenc linzer
tésztámat, felturbóztam mandula liszttel.
Recept:
15 dkg mandulaliszt, 15 dkg sima liszt, 10 dkg porcukor, csipet só,
1 kk sütőpor, 20 dkg vaj,1 tojás sárgája és 1-2 kk tejföl . A
tésztát összeállítjuk, és még előkészítjük a kosárkákat,
a hűtőben pihentetjük.
24
db kosárka jött ki nekem ebből az adagból. Olvasztott vajjal
kikentem a formákat, meghintettem liszttel és a tésztából 24
gombóckát formáltam, amit akkurátusan a formákba nyomkodtam.
Az
ünnepinek szánt barack lekvárunkból, ( ünnepi, mert a lányaim
nagymamája évekkel ezelőtt készítette, és pár éve örökségként
tartjuk becsben) mindegyik kosárba egy kanálkával beleteszünk.
Erre a lekvár kupacra kerül rá a túró hab.
Túróhab
: 2 tojás sárgáját habosra keverünk 3 dkg cukorral, majd citrom
héja, levele ízesíti tovább. Ebbe a krémbe keverünk 20dkg áttört
túrót és a végén beleforgatjuk a tojások fehérjéből vert
kemény habot, amit szintén 3dkg cukorral verünk fel.
A
túrókrémet elosztjuk a kosárkákban és 180 fokon szinte készre
sütjük.
Addig
még a sütőben készül, 2 tojás fehérjét gőz felett csipet
sóval és annyi kristálycukorral, amennyi a fehérje súlya kemény
habot verünk. Óvatosan a nyomózsákba kanalazzuk és a már
majdnem kész kosárkákra karikázzuk. Én bevallom készre
sütöttem, mert a tojáshabok pirítására szakács fáklyát
használtam.
Ha
még nincs a háztartásban ( érdemes beszerezni, nagyobb áruházak
polcán már háztartási használatra 3-4000 Ft -ért is kaphatunk )
abban az esetben visszadugjuk a sütőbe a kosárkákat és ott
pirítunk rá a habokra.
A
tradicionális Rákóczi túróst is érdemes fejben tartani, mert
igazán finom süteményt készíthetünk akár ezeken a borongósabb
délutánokon, amiket a következő napokra jósoltak az időjósok.
Remélem
sikerült egy ötletet adnom, igyekszem az ünnep előtt megosztani
olyanokat, amik az én fejemben valamiért megfogalmazódnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése