Egyik
kedvenc filmem címe: Pár lépés a mennyország. Bizton állíthatom,
a következő tésztaétellel, ha a felhők felett nem is, de pár
centivel a föld fölött érezhetjük magunkat.
Zacskóból
a főzővízbe zuttyantott tészta a hétköznapok egyszerűsége,
viszont, pillanatok alatt válhat ünnepivé, ha magunk készítjük.
Ünnep a családnak hiszen, a frissen készített tésztánál kevés finomabb létezik, és ünnep magunknak, a készítés öröme.
Ezzel
az örömmel kezdtem neki a tésztagyúrásnak, és már az
elfogyasztás örömét is megéltük.
A
következő tésztaétellel, akár a várakozás örömét, akár az
ünnep estélyét is megkoronázhatjuk.
Vannak ismerőseim, közeliek, távoliak egyaránt, akik karácsony ide vagy
oda, biztosan nem esznek olyan állatot, aminek két lába és
szárnyai vannak. Ha a hal sem tartozik a kedvencek közé, nem
eretnekség sertéshúst enni. Ezért most a húspultból egy szép
tüskepecsenyét választottam.
A
sült mellé pedig, rókagombás töltött tésztát tálaltam.
Első
lépésként, kakukkfüves repceolajban füstölt fokhagymát
pirítottam le és ebben sütöttem körbe a három egyforma darabba vágott húst.
Öntöttem
alá egy kevés ( és itt jönne a reklám helye...fizetett reklám
nélkül írom le) Varga pincészet Aranymetszés 2017-es Badacsonyi
Olaszrizlingjét. Ezután lefedtem és irány a sütő. Első
nekifutásra 180 fokra állítottam a hőfokot.
Még
a hús készült, nekikezdtem a tészta összegyúrásához.
Gyúrt tészta alap: 165 gramm sima liszt, 1/2 teáskanál só és két egész
tojás.
Finom
lágy és nem ragadós tésztát gyúrtam belőle, majd frissen tartó
fóliában pihentettem addig még a töltelékét elkészítettem.
A
töltelékéhez (fizetett reklám nélkül) a Lidli fagyasztó
szekrényéből vásároltam rókagombát. Egy fél fej vöröshagymát,
a húsnál is használt, kakukkfüves repceolajban pároltam le. (szintén f.r.n, Ikea finomságok boltjában megtalálhatjátok)
Hozzá kevertem a kiolvasztott, felaprított gombákat, só, bors, petrezselyem és
egy gondolatnyi bor került alá, majd addig pároltam még a nedvesség eltűnt
és kicsit piríthattam a gombákon.
Miután
elkészültem, jöhetett a tészta kinyújtása.
Félbevágtam a
tésztagombócot, amit nem használtam, vissza tettem a fóliába. A
nyújtásra levágott darabot, lisztezett deszkán olyan vékonyra
nyújtottam, hogy mikor elemeltem a deszkáról, a lámpa fényét
láthattam rajta keresztül. Ezután méretre vágtam, tésztatöltőbe helyeztem, közepébe a
gombás ragut, és összenyomtam a széleit.
Odakészítettem
a főzővizét.
Még
megtöltöttem a tésztákat, a víz felforrt és egymás után
kerülhettek a főzővízbe.
Ez
idő alatt a hús vaj puhára párolódott. Levettem a fedőt a
serpenyőről, magasabb hőfokra kapcsoltam a sütőt és még egyszer rápirítottam a húsokra. Mikor elkészült, kivettem az
edényből és letakarva pihent még a kifőtt tésztákat
elkészítettem.
Miután
mindegyik töltött tészta kifőtt, a gomba pirításához használt
serpenyő olajos felületén kicsit megpirítottam a
tésztákat.
A
hús megmaradt szaftját pedig, kevés borral és tejszínnel
besűrítettem és kiváló mártás készült belőle a tészta alá.
Tálaláskor
a tányér aljára kanalaztam az ízletes mártást, rátettem a
pirított, kifőtt tészta batyukat, felszeltem mellé a sültet és
végül pár pirított rókagombával megdíszítettem.
Talán
első olvasatra soknak tűnik az étel elkészítése, de el kell
mondjam a gondolattól a tálalásig, alig két óra telt el. Ez egy
ünnepi étel elkészítése esetében azt gondolom, kellemes
konyhában eltöltött időt jelent.
Most ezzel kívánok gondtalan várakozást és hamarosan, újabb tésztaétellel kívánom ugyanezt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése