Többféle
tábor létezik, ha a halászléről kell voksot letenni. A
passzírozott a darabos ellen, a tésztás a tészta nélkülivel
szemben, és van még egy tábor, a se vele, se nélküle, se
passzírozva, sem darabosan. Ez utóbbi táborába tartozom én is,
ami nem jelenti azt, hogy nem ennék meg egy hallevest. Hallevest
úgy, ahogy én szeretem, mindenféle tradíció és tájegység
hagyománya nélkül, csak a szám íze szerint, így készítettem
ma el.
Két
szép pisztráng lapult a hűtőben, az alatta lévő polcon pár
darab kelbimbó, sárgarépa, fehérrépa és egy szál póréhagyma.
A halat felszeleteltem és enyhén megsózva várakoztak a
vágódeszkán, még a zöldségeket előkészítettem. A felaprított
zöldségeket, kapros repceolajon lepároltam (IKEA svéd finomságok
boltjában beszerezhetitek). Só, bors a tetejébe, majd felöntöttem
zöldség alaplével és egy jó deci fehérborral. Ünnepek tájékán,
olyan tartozéka a konyhámnak a fehérbor, akár a vaj. A
legegyszerűbb ételnek is olyan zamatot adhatunk vele, hogy azonnal
ünnepi ételként léphet ki a konyhából. Még a zöldségek
főttek,
úgy
döntöttem, az én hallevesem nemhogy csak darabos lesz, de
tésztás is és már gyúrtam is egy adag tésztát, majd a pihentetés
után, vékony kis gyufatésztákká metéltem fel.
A
levesalaphoz tejszínt öntöttem, kevés citromlét nyomtam bele,
majd beletettem a feldarabolt pisztrángpatkókat. Főzni már nem is
nagyon kellett, mert a saját hőjében pillanatok alatt elkészült.
Tálalás
előtt gyorsan kifőztem a tésztát és már tálalhattam is.
A
pisztrángpatkókból és a zöldségekből is jutott annyi, hogy
azonnal két ételt készíthessek belőle egy, a polcon lapuló
sütőtökkel megtámogatva a köretet.
A
pisztrángpatkókat bepaníroztam. Ez nálunk már alapból ünnepi
fogásnak számít, hiszen nem szoktam rántott húst készíteni. A
bepanírozott halpatkókat olyan pillanat alatt lehet kisütni, hogy
éppen csak kettőt pislogunk.
A
zöldségeket vajon lepároltam, só bors került rájuk és öntöttem
alá a levesnél is használt fehérborból. Miután elpárolgott a
bor, kicsit pirítottam a zöldségeken.
Mártásként, vajmártást ( vajmártás: vajon lepirítunk egy kis
salotta hagymát, hozzá öntünk egy kis fehérbort, én borecet
híján, fehér balzsamecetet öntöttem hozzá. A redukciót
pépesítjük, tejszínnel felöntjük, és a végén hideg
vajdarabot keverünk hozzá, amitől szép fényes lesz. Só, fehér
bors és citromlé ízlés szerint. ) kanalaztam a zöldségek alá,
tetejébe a helyes kis pisztrángpatkókkal.
Ritkán
írok mennyiség adatokat. Ez abból is fakad, hogy leírhatom ugyan,
hogy 4 főre, majd ha nagyon ízlik, ketten felfaljuk. Ha azt írom
két főre, ugyan, melyikünk étvágya szerint. Nem szoktunk nagy
adagokat enni, inkább ízélmény legyen, mint, hogy dugig együk
magunkat. Ha figyelmesen ránéztek a tálalásnál használt
tányérra, biztosan feltűnik, hogy bizony süteményes tányéron
tálaltam. Optikailag egy hatalmas kupac, teli tál étel. És ha egy
teli tál ételt fogyasztunk el, akkor bizony nagyon jól lakunk. Ez
pusztán praktika az ünnepek alatt felhalmozódó kilók ellen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése