Előre
bocsájtom, nem szeretem sem a halászlét, sem a halpaprikást,
nekem valahogy nagyon halízűek. Halízű a hal, hát nem őrület?!
Viszont, kövezzetek meg, de szeretem a ,,híres balatoni” hekket,
már csak a munkámból kifolyólag a lazacot és odavagyok a forró
füstön lógó pisztrángok puszta látványától is.
Mindezek
tudatában terveztem meg az én halpaprikásomat.
Halpaprikást,
széles metélttel.
A
tészta alapreceptjét emlékeztetőül ismét leírom.
165
gramm finomliszt,1/2 teáskanál só és két tojás a lisztkupac
közepébe. Ebből gyúrunk finom tésztát, amit frissen tartó
fóliában addig pihentetünk, még a halpaprikás elkészül.
A
pisztrángot lepikkelyeztem és két nagyobb darabba vágtam, majd
kifiléztem és a filé szelteket besózva félretettem.
Egy
fej vöröshagymát olaj és zsír keverékén megfuttattam, hozzá
kevertem két teáskanál finom házi pirospaprikát, majd kevés
tejszínnel felöntöttem. Sóztam, borsoztam és 3-4 evőkanál
tejföllel tovább szaporítottam. Végül annyi tejszínt öntöttem
még hozzá, hogy a számomra kellő sűrűséget elérjem, olyan
igazi sűrű mártás formájában. Botmixerrel kicsit összemixeltem
és már kész is volt a paprikás mártásom. A félretett
haldarabokat paprikás lisztben megforgattam, akárcsak a balatoni
sütödékben, és három pillanat alatt kisütöttem.
Eközben
a gyúrt tészta nyújthatóvá vállt. Még a víz felforrt,
vékonyra nyújtottam és éles késsel széles metélteket vágtam
belőle. A lobogó sós vízben finomra főztem. A rusztikus tészta
már önmagában is csábító, viszont a paprikás mártással, és
a sült halszeletekkel, a legfinnyásabb karácsonyi vendégeteket is
levehetitek a lábáról.
Lágy
ízeivel, kedvelt étel lesz az év bármelyik hétköznapján az
ünnepek után is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése