2016. szeptember 22., csütörtök

Meleg őszi finomságok. Rebarbarás morzsa




Kisebbik lányom a minap egy szatyor rebarbarával a kezében görkorcsolyázott be a konyhába.
,,- A doktornéni adta azt mondta, Te biztosan tudsz kezdeni vele valamit. „
Felakasztottam egy kampóra, és már majdnem meg is felejtkeztem róla. Ma, mikor hivatalosan is fázhatunk már kora este, és napközben is a derekunk köré tekerhetünk egy plédet a teraszon való ücsörgéshez, hiszen beköszöntött a csillagászati ősz, már a tartalmasabb ételek is terítékre kerültek. Ennek a terítéknek lett utolsó fogás a rebarbarából készült meleg morzsa. Az évnek ezen időszaka szinte kiabál a meleg pitékért. A zamatos tart tatenért és a hasonló gyümölcsös morzsákért, akár csak ez a mostani. Sok szempontból szerencsés a választás a morzsát illetően, mert mint Én a mai napon, egy kéménypucolás és egy fűnyírás közé is be tudtam iktatni. Az előbbi után, amolyan vállveregetés helyett, az utóbbihoz erőt adva. Mindössze annyit kell csak tenni, hogy fél kiló tetszés szerinti gyümölcsöt, jelen esetben rebarbarát feldaraboltam. 25 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot, csipet sóval és 10 dkg fagyos vajjal az aprító gépben morzsává daráltam. A gyümölcsöt egy piteformába elegyengettem, megszórtam három evőkanál kristálycukorral, egy kevés citromlét facsartam a tetejére. Mivel a rebarbarát almapótlónak is nevezik, így joggal került rá, kevés őrölt fahéj. Mindennek a tetejére szórtam a morzsa keveréket. 180 fok a sütőben és addig sütjük még aranyló, olyan őszi naplemente színe nem lesz. Közben hallani, ahogy rotyog a gyümölcs a morzsa alatt és érezni a felszabaduló ínycsiklandozó illatát.
Ebéd végeztével vagy helyett,(be kell valljam, jómagam ebéd gyanánt fogyasztottam) melegen tálaljuk.
Azzal sem csinálunk bajt, ha a kávénkba szánt friss tejszínből, halmozunk egy keveset a tetejébe.

Jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése