Mindenkinek
megvan a maga kedvenc
évszaka. Én ugyan minden évszak kezdetén
elcsábulok, és azt mondom éppen ez az mert, tavasszal magával
ragadnak a tulipánok, télen a ropogós hópaplan, amit az utóbbi
időben ritkán élek meg, de egy valami übereli mindezeket, az ősz.
Az ősz színei, illatai, ízei. A nedves föld szaga, a még meleget
adó nap fénye, a vadszőlő pirosa, az othelló kékje, a körték,
az almák a dió, a borok, a gombák, felsorolni is nehéz. Ilyenkor,
plédet teríteni a vállamra és kiülni a terasz lépcsőjére akár
a kávémmal, akár egy finom falattal a kezemben. Ma, mikor még nem
ért ide a csillagászati ősz, és volt ereje a napnak is rendesen,
nem volt szükség plédre. A napközbeni kávézásomat a lépcsőn
ücsörögve töltöttem el, és kora estére, mikor éppen a
szomszéd háza mögött lebukott a nap, szóval akkor szeltem meg az
ősznek ajánlott első tortámat, majd fogyasztottam el a lépcsőn
ülve. A mák és a szilva sem hiányozhat egy őszi terítékről.
Tegnap, kicsit hosszúra nyúlt utam során betévedtem a kedvenc
zöldségesemhez, csak úgy céltalanul. Hatalmas liláskék szilvák
kellették magukat a szőlők és őszibarackok között. Nem tudtam
ellenállni és kár is lett volna. Mára már kigondoltam és meg is
szeltem a belőle készült tortánkat.
Szilvahabos
mák torta
Recept:
liszt nélküli mákos alap.
5
tojás sárgáját habosra keverünk 125 gramm porcukorral, majd 125
gramm puha vajjal tovább habosítjuk. 1 evőkanál frissen facsart
citrom levét és fél dl tejet óvatosan hozzá keverünk. A tojások
fehérjét, egy csipet sóval és 75 gramm cukorral keményre verjük.
Egy két kanállal meglazítjuk a sárga krémet, majd a krémbe
elkeverünk 200 gramm darált mákot. Miután simára kevertük, a
maradék habot óvatosan beleforgatjuk. Előkészített tortaformában
180 fokon megsütjük. Még hűl a tortalap, elkészítjük a szilva
habot.
Szilva
hab és szilvakocsonya
80
dkg szilvát kimagozunk és 3 -4 dkg, ízlés szerinti cukorral, egy
evőkanál citrom levével addig rotyogtatunk, még a szilva megpuhul
és a héja bíborra színezi a gyümölcsöt. Botmixerrel
pépesítjük. 4-4 dl különmérünk. Az egyik felébe egy vanília
kikapart magját és 4 lap előzőleg beáztatott zselatint
elkeverünk. Ez a pép kerül elsőként a tésztánk tetejére, és
hagyjuk rajta kicsit dermedni. (a tésztánkat kapcsos tortaformába
fektetjük és ide töltjük a krémeket) A másik 4 dl meleg
szilvapépben pedig 8 beáztatott zselatin kerül. A pépből egy fél
deciliternyit félre teszünk, ezzel cifrázzuk meg a szilvahabunk
tetejét. 4 dl tejszínt habbá verünk, és a már kihűlt
szilvapépbe keverjük. Ízlés és persze szilva kérdése is, hogy
kap e még cukrot, az én ízlésem nem kívánt többet. Ez a
tejszínes szilvahab kerül a péppel már beöntött tortánk
tetejére, és ekkor jöhet a cifrázás a félretett
gyümölcsvelővel. Három óra dermedést követően eltávolítjuk
a tortakarikát és már tálalhatjuk is a szaftos, és könnyed
szilvahabos mák tortánkat.
Jó étvágyat kívánok !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése