Vannak pillanatok, amiket szigorúan zárt ajtók mögött élünk meg. Nem engedünk be kívülállót, kíváncsi
szemeket. A sajátunk és őrizzük. Egy ilyen pillanat a Jézuska és angyalai
érkezését megelőző mézeskalácssütés. Összejön a család, a konyha megtelik finom
illatokkal és a meghittség melegével. Most írhatnék és tehetnék közre mézes
tészta receptet, de az utóbbi évek tapasztalata, hogy mindenkink megvan a saját
jól bevált, örökölt vagy kikísérletezett receptje. Hasonló képpen van ez a bejglik
receptjeivel is. Jómagam évek óta pontosabban 1999 karácsonya óta készítem
minden évben ugyan úgy a bejglijeimet. Azon az, ünnepeket megelőző karácsonyi
vásárban szereztem be Kiskunfélegyházán, Lajos Mari, Hemző Károly, 66
KARÁCSONYI ÉDESSÉGEK című könyvét. A könyvben két remekbeszabott bejgli recept.
Egyetlen változtatást tettem az elmúlt év karácsonyán. Szívesen csomagoltam volna
tízórai gyanánt már az ünnepek előtt, de ha megbontjuk a bejgli rudat, az
bizony elfogy és süthetem újra és újra. Valamikor ekkor ötlött fel a gondolat a
marok bejglik készítésére. Könnyebb szállítani, többfélét készíthetünk és nem
is szárad ki. Lehet marokra fogni és akár egy téli erdei sétán magunkkal vinni,
mint egy szendvicset. Tehát, ha megvan
az a jól bevált, mindenki által szeretett és tisztelt családi bejgli recept, nem
kell megvárni az ünnepeket. Akár holnap süthetünk pár ilyen-olyan töltelékűt és
csomagolhatjuk tízórainak, uzsonnának, és hangolódhatunk így a karácsonyra.
Meghitt várakozást kívánok !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése