Az a mondás tartja, a cipész cipője lyukas a szabó nadrágja
feslett és így tovább. Mert ugye mindenki csak a munkával van elfoglalva és a
sajátjára már nem jut ideje. Ha nem is rácáfolni szerettem volna, de pár éve
különös gondot, pontosabban megkülönböztetett gondot fordítok a sajátomra. Már
hetekkel előbb tervezgetni kezdem, persze az akkor éppen megkívánt
hozzávalókból. Akár az ország tortáját, évente egyszer kitalálom a saját
szülinapi tortámat. Most csodálkoztam igazán magamra, mert nem tartom magam egy
csoki torta szeretőnek, mégis ha visszanézek pár évet bizony ez a harmadik, ami
valamiféle csoki torta megalkotását jelentette a neves napra. Sokféle ízesítés
és többféle csokoládé volt a gondolataimban, de választani nem tudtam. Ezt is
enném, azt is enném, de mégis melyiket. Mindet! Mindet egy tortában, és
ízesítés nélkül. Legyen natúr puszta csokoládé íz és legyen viszonylagosan
naturális a megjelenése is. Így jött elsőként az étcsokoládé, tejcsokoládé,
majd a hetekig dugdosott, nehogy a nagy napra lába kéljen az utolsó 10 dkg
szőkecsokoládémnak, mert a mostanában ránk tört csokoládé ehetnék végett veszélyben
volt. Az utolsó réteg a legvilágosabb csokoládé a fehércsokoládé krém lett.
Csupán tejszín és csokoládé, ami a tortát alkotta. Miután elkészültem vele,
izgatott várakozás követte a dermedést. Majd eljött az idő, hogy megdíszítsem
és a türelmem az illata végett már a végét járta. Hogy ne kelljen itt
várakoznom, meglátogattam az anyukámat, aki kapva kapott is az alkalmon és fel
is köszöntött melegében. Az ajándéka részét alkotó kuglófforma, éppen azzal a
türelmetlenséggel várakozik, hogy kipróbáljam, mint jómagam a tortaszelés
kapcsán. Nehezen, de csak kiböjtöltem mindent, ami megelőzheti egy torta
megtálalását, felszelését elővettem a családi ezüstöt, ami pár villát jelent
egy kacatvásárból zsákmányként hazahozva, szóval elő az ezüstöt és a
legpuritánabb fehér tányért és jöhet a kóstolás. Most, hogy napok múltak el,
mióta az utolsó szeletet is megettük ezen túl a kollégáknak szánt kóstolót is
feltálalta a kislányom a cimborájával megélt délutáni haverozáskor, szóval most
lehunyom pillanatra a szemem és olyan élesen él bennem az íze, az élmény, amit
maga után hagyott, nehéz visszafogni magam és nem elkezdeni újra elkészíteni.
Ezen túl, ha azt hallom csokoládétorta, ezt az ízt szeretném újra élni.
Receptet miért is nem teszek közzé. Mert ezzel az írással csak bátorítani
szeretnék mindenkit, hogy legyen fontos számára a saját éveinek a múlása is.
Szeretünk megajándékozni másokat, magunkat ritkán és talán önzőségnek is
hathat, a különös gonddal csak magamnak kijelentés, de ha már Én nem tudom,
mire vágyom, mit szeretnék igazán, hogyan is várhatnám mástól, hogy tudja. Sok
boldog kulináris élményként is megélt születésnapokat kívánok mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése