Az év ezen időszaka a tanév végi osztálykirándulásoké, és az
egésznapra hideg élelem csomagolásáé. Olyan, ami nem unalmas, és nem cseréli el
a csemeténk csípszre, gumicukorra, mint inkább még a barátját is megkínálja
vele. Van egy évek óta jól bevált szendvicsünk, amit tudom mióta elmeséltem,
tanító nénik, óvó nénik előszeretettel készítenek saját hideg élelemként. Pizza
tésztát gyúrtam és amolyan batyuk készültek belőle. Kinek, kinek a kedvenceivel
megpakolva. Paradicsomszósz, virsli, sajt, kukorica, tojás, tonhal, túrós
töltelék a csuda tudja mi minden került már az évek alatt ezekbe a maroknyi
batyukba.
A nem is olyan rég
ünnepelt születésnapomkor ajándékom lett egy biciklis táska. Pöttyös kis
ridikül, amit a bicajomra tudok akasztani és irány a nagyvilág. Aki csak ismer
rögvest rávágta, ez olyan igazi Gabis, és aki egy kicsit jobban ismer az azt is
rávágta, már látom is benne a kávés termoszodat és a lazacos szendvicset.
Mosolyogtam, és már el is indult a gondolat, a hétvégi túrámra miféle hideg
élelmet pakolok a kis pöttyösbe. Pogácsát mindenképp szántam a hosszú útra. Úgy
alakult, hogy idő hiányában nem volt időm mást készíteni, sőt a pogácsával sem
volt időm pepecselni. Hirtelen gondolattól vezérelve hosszúkás marokméretű
darabokra vágtam és már láttam magam előtt a kikandikáló rukkolát és a füstölt
lazacot. Ez lesz a hideg élelmem. Ez lesz az első, ami a pöttyösbe bekerül és
ez lesz a következő, ami ha nem is lazaccal, de szendvics alapként hidegélelem
lesz a lányaim osztálykirándulásain.
Ez a hajtogatott pogácsa receptet már sok változatban
készítettem. Hajtogattam közé márványsajtot, gyúrtam bele aszalt áfonyát,
kevertem a lisztjébe őrölt vargányát. Mind, mind csak inspiráció, amit mindenki
a saját ízlése szerint tovább gondolhat.
RECEPT
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg túró, só, összemorzsoljuk,
majd 2 dl tejfölben 1 tojást, kevés cukorot, 4 dkg élesztőt elkeverünk és
mindezzel laza tésztát gyúrunk. Háromszor 30 perces időközönként hajtogatjuk,
majd tetszés szerint szaggatjuk és 180 fogon pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése