
A nem is olyan rég
ünnepelt születésnapomkor ajándékom lett egy biciklis táska. Pöttyös kis
ridikül, amit a bicajomra tudok akasztani és irány a nagyvilág. Aki csak ismer
rögvest rávágta, ez olyan igazi Gabis, és aki egy kicsit jobban ismer az azt is
rávágta, már látom is benne a kávés termoszodat és a lazacos szendvicset.
Mosolyogtam, és már el is indult a gondolat, a hétvégi túrámra miféle hideg
élelmet pakolok a kis pöttyösbe. Pogácsát mindenképp szántam a hosszú útra. Úgy
alakult, hogy idő hiányában nem volt időm mást készíteni, sőt a pogácsával sem
volt időm pepecselni. Hirtelen gondolattól vezérelve hosszúkás marokméretű
darabokra vágtam és már láttam magam előtt a kikandikáló rukkolát és a füstölt
lazacot. Ez lesz a hideg élelmem. Ez lesz az első, ami a pöttyösbe bekerül és
ez lesz a következő, ami ha nem is lazaccal, de szendvics alapként hidegélelem
lesz a lányaim osztálykirándulásain.
Ez a hajtogatott pogácsa receptet már sok változatban
készítettem. Hajtogattam közé márványsajtot, gyúrtam bele aszalt áfonyát,
kevertem a lisztjébe őrölt vargányát. Mind, mind csak inspiráció, amit mindenki
a saját ízlése szerint tovább gondolhat.
RECEPT
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg túró, só, összemorzsoljuk,
majd 2 dl tejfölben 1 tojást, kevés cukorot, 4 dkg élesztőt elkeverünk és
mindezzel laza tésztát gyúrunk. Háromszor 30 perces időközönként hajtogatjuk,
majd tetszés szerint szaggatjuk és 180 fogon pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése