2015. május 20., szerda

Kezdődnek az osztálykirándulások





Az év ezen időszaka a tanév végi osztálykirándulásoké, és az egésznapra hideg élelem csomagolásáé. Olyan, ami nem unalmas, és nem cseréli el a csemeténk csípszre, gumicukorra, mint inkább még a barátját is megkínálja vele. Van egy évek óta jól bevált szendvicsünk, amit tudom mióta elmeséltem, tanító nénik, óvó nénik előszeretettel készítenek saját hideg élelemként. Pizza tésztát gyúrtam és amolyan batyuk készültek belőle. Kinek, kinek a kedvenceivel megpakolva. Paradicsomszósz, virsli, sajt, kukorica, tojás, tonhal, túrós töltelék a csuda tudja mi minden került már az évek alatt ezekbe a maroknyi batyukba.

 A nem is olyan rég ünnepelt születésnapomkor ajándékom lett egy biciklis táska. Pöttyös kis ridikül, amit a bicajomra tudok akasztani és irány a nagyvilág. Aki csak ismer rögvest rávágta, ez olyan igazi Gabis, és aki egy kicsit jobban ismer az azt is rávágta, már látom is benne a kávés termoszodat és a lazacos szendvicset. Mosolyogtam, és már el is indult a gondolat, a hétvégi túrámra miféle hideg élelmet pakolok a kis pöttyösbe. Pogácsát mindenképp szántam a hosszú útra. Úgy alakult, hogy idő hiányában nem volt időm mást készíteni, sőt a pogácsával sem volt időm pepecselni. Hirtelen gondolattól vezérelve hosszúkás marokméretű darabokra vágtam és már láttam magam előtt a kikandikáló rukkolát és a füstölt lazacot. Ez lesz a hideg élelmem. Ez lesz az első, ami a pöttyösbe bekerül és ez lesz a következő, ami ha nem is lazaccal, de szendvics alapként hidegélelem lesz a lányaim osztálykirándulásain.

Ez a hajtogatott pogácsa receptet már sok változatban készítettem. Hajtogattam közé márványsajtot, gyúrtam bele aszalt áfonyát, kevertem a lisztjébe őrölt vargányát. Mind, mind csak inspiráció, amit mindenki a saját ízlése szerint tovább gondolhat.


RECEPT

50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg túró, só, összemorzsoljuk, majd 2 dl tejfölben 1 tojást, kevés cukorot, 4 dkg élesztőt elkeverünk és mindezzel laza tésztát gyúrunk. Háromszor 30 perces időközönként hajtogatjuk, majd tetszés szerint szaggatjuk és 180 fogon pirosra sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése