Kicsi
gyerek korom óta az óév-újév, a lencséről, a kolbásszal
töltött tüskepecsenyéről és a leveles hájas süteményről
szólt. Talán ezért nyúltam tegnap a tüskepecsenyéért, és
mivel a lányaim kevésbé szeretik a lencsét, apró szemű sárga
borsó került a kosaramba, bízva a jövő évi gazdagságban.
Sokféle
lencseételt és malacsültet posztolnak a napokban ötleteket adva a
szilveszteri asztalra. Én egy olyan ételt ajánlanék, amit akár
becsomagolva a szilveszteri szabadtéri bulizásra is magunkkal
vihetünk. Disznó az óévre és sárgaborsó az új esztendőre.
A
sárgaborsót beáztattam.
A
tüskepecsenyét jól besóztam, beledörzsöltem a frissen őrölt
fekete borsot és nagyobb darabokra vágtam. Egy fej fokhagymát
gerezdjeire szedtem és húsdarabokkal együtt beletettem a lábasba,
kevés vizet öntöttem alá és hagytam párolódni addig, még
szálaira nem tudtam szedni a húst. Miután elfőtte a saját levét
is, hagytam lepirulni.
A
beáztatott sárgaborsót dupla mennyiségű vízben feltettem főni.
Fűszereztem sóval és dobtam mellé egy két levél babérlevelet
is. Miután megfőtt és már csak annyi víz volt rajta, hogy ne
égjen oda, levettem a tűzről, kivettem belőle a babérleveleket
majd botmixerrel összetörtem. Kevés olíva olajjal és mustárral
ízesítettem. ( Fantasztikus mustár különlegességekre leltem az
Aldiban, fügés, szőlős és mangós. Volt barackos is, de azt nem
hozta le.)
Ezzel
a humusszal kentem meg a wrap kenyeret, majd szétterítettem rajta
savanyú káposztát és a szálakra szedett pecsenyehús került a
tetejébe.
Összehajtottam
a lepénykenyeret, papírba csomagoltam és máris, indulásra készen
állt.
Én
ma, a közeli vadlesen fogyasztottam el, de biztosan állítom,
szilveszter éjjelén is kiváló étel tud lenni, akár az utcán,
akár egy házibuliban fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése