Eredetileg
rozmaringért és kelbimbóért indultam, és mivel szeretem az édes
ízt a húsok mellett, aszalt szilva volt még tervben. Mivel egyiket
sem kaptam, a kacsa meg már a sütőben készült, rögtönöznöm
kellett. Soha rosszabb rögtönzést.
Az idei karácsonyunk kiegészítő színe a türkiz. Mosolyogva álltam az üzletben a polc előtt, mikor megpillantottam a türkizes árnyalatú, gyermekkoromat idéző, nagy, kövér sütőtököt. Mellette nem sokkal nagy felirat hirdette, akciós a gránátalma. Kicsivel később, ezzel a két hozzávalóval álltam a konyhapultnál.
Az idei karácsonyunk kiegészítő színe a türkiz. Mosolyogva álltam az üzletben a polc előtt, mikor megpillantottam a türkizes árnyalatú, gyermekkoromat idéző, nagy, kövér sütőtököt. Mellette nem sokkal nagy felirat hirdette, akciós a gránátalma. Kicsivel később, ezzel a két hozzávalóval álltam a konyhapultnál.
Tudom,
karácsonykor hal és pulyka, ami jellemzően az asztalra kerül,
viszont nekünk mindig nagy a pulyka és úgy gondoltam, kacsamellel
sem fognak majd elzavarni.
Még
Márton napkor sütöttem ki kacsahájat, májjal együtt és már
akkor tudtam, ebben a zsírban konfitálni fogok.
Hogy
ne kelljen sok zsírt használnom, olyan edényt kerestem, amiben a
kacsamellek úgy helyezkednek el, hogy biztosra mehettem, ellepi majd
a zsír a húsokat. Erre, a püspök kenyér sütőformám lett a
legalkalmasabb. Belehelyeztem a besózott húsokat, mellé egy gerezd
fokhagymát és egy fej, négybe vágott vöröshagymát tettem.
Felöntöttem a 80 fokra melegített zsírral és szintén 80 fokra
előmelegítettem a sütőt. 3-4 órát fog ebben a sütőben tölteni
a kacsa. Ez az idő, pont elég volt vásárolni menni és
kigondolni, hogyan is fog összeállni a tányér.
Miután
letelt a hús ideje, feltekertem a hőfokot 200 fokra és sütőlemezre
tettem a nagy darabokra felvágott sütőtököt. Még a saját
cukortartalmától elkezdett karamellizálódni a tök, a húsok a
zsírban pihentek tovább.
Kb
egy decinyi aszút egy kisebb edénybe öntöttem, egy kanál mézzel
még erőteljesebbé tettem, hozzá kevertem egy vanília kikapart
magját, csipet só és kevés vaj, ezzel redukáltam öntetté.
Idő
közben a tök is megsült.
Tálaláskor egy nagy darab tököt a tányér közepére helyeztem, mellé
szeleteltem a porhanyósra konfitálódott kacsamellet,
körbecsorgattam a vaníliás édeskés öntetet végül, hogy némi
pikantéria kerüljön az édes íz mellé, gránátalma magokkal
szórtam meg.
Számos
dolog végett jó ez az, osszunk meg ötleteket a minket olvasókkal.
November végén, karácsonyi ételeket ehetek akár egy unalmasnak
gondolt hétfőn.
(
Cseppet sem volt unalmas a mai napom. )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése