2017. július 20., csütörtök

Vész esetén értesítendő


Kezdem ezt érezni, ha a arra a két hozzávalóra gondolok, amit mostanában vész esetén előkapok és kihúz a pácból. A lustaságom következményének, pácából. Micsoda egy szó , és micsoda egy helyzet ez a hőség, ami megint napok óta tart.
Lusta vagyok szinte megmozdulni is. Lustaság fél egészség, szokták mondani, és bizony nem egy elvetendő mondat.
Mit főzzek akkor, amikor bevásárolni semmi kedvem. Egyébként sem vagyok az a shoppingoljunk típus, és a minap sikerült, a nagyon be kellene mennem a közértbe dolgot is megoldanom, amolyan bartellben.
Bálint kollégám előbb végzett a munkával mint Én. Mivel egyébként is vásárolni ment, hát azt az egykét égető dolgot megvette nekem, cserébe a munkám végeztével hazarepítettem.
Szóval ez a nyár, lustábbá tesz mint máskor. Egészen addig sikerült ma is húznom az időt, hogy talán elég lesz a lányoknak, ami van, még fel nem villantak alkonyodáskor a lampionok a teraszon. Nem volt választásom, neki kellett veselkedni valaminek.
Évek alatt megtanultam, hogy egykét dolog mindig legyen idehaza, vész esetére. Ilyen az élesztő, a bacon, a paradicsomlé, és az utóbbi időben külön hálás vagyok két dologért. Aszalt paradicsom és aszalt olíva bogyó. A vaj amolyan tartozéka a hűtőmnek, azt nem is sorolom ide.
Már pár alkalommal bevetettem ezt a két finomságot, és most sem hagyott cserben.
Gyorsan bedagasztottam, még Sergió bácsitól tanult pizzám tésztáját. Még kelt, kb 2dl paradicsomlét aprítógépbe öntöttem, mellé két szál friss bazsalikomról letépkedett levelet, fél marék aszalt paradicsommal és fél marék aszalt olívabogyóval, kevés cukorral összezúztam. A megkelt, kinyújtott pizzatésztára kentem, meghintettem kockára vágott baconnal, és Emmám kedvéért, kukorica szemekkel. Végül feltekertem a tésztát, és kb 3 cm-es csigákat vágtam a tésztatekercsből. Sütőpapírt fektettem két sütőlemezre és ráfektettem a csigákat úgy, hogy legyen helyük a második keléskor. Az első tepsit a még hideg sütőbe tettem, így még felmelegedett 180 fokra, a második kelés meg is lett. A maradék paradicsom szósz kiváló mártogatósnak bizonyult. Azt ki se merem mondani, hogy volt már vagy háromnegyed tíz.
Valahogy ilyen a mi lustára sikeredett nyarunk és hogy milyen is az a Sergió bácsi -féle pizza tészta?

Recept
1kg liszt, 2 teáskanál só, ½ liter víz, 1 dl olíva olaj, 5 dkg élesztő. A bedagasztott tésztát olajjal lekenjük és úgy kelesztjük a duplájára.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése