Hogy
kerül júliusban a bejgli terítékre? Pár napja egy kedves néni
arra kért, sütnék e számára bejglit, amit elküldhetne Angliába
a nővérének. Az ünnepekkor még saját készítésűt postázott,
mára már nehezen birkózna meg a feladattal. Elkészítettem és be
kell valljam, magunknak is tekertem két mákosat, amit úgy ettünk
ebben a nagy melegben, akár egy szendvicset. Széles szeletre
konkrétan, zsemle méretű darabokra vágva, a pillanat tört része
alatt morzsája sem maradt. Egy rúdra való tészta megmaradt és
gondoltam, majd csak betöltöm a napokban.
Ritkán
készítek rántott húst. Olyan ritkán, hogy még a szomszéd
asszonyom is csodálkozott mikor említettem, rántott húst
sütöttem. Persze nem ez volt a beszélgetésünk lényege, mint
inkább a köretének szánt bejgli.
Kotorásztam
a hűtőben, és pillanatok alatt összeállt a gondolat. Van
réteslap, ott van ugye a bejgli tészta, van egy doboz gomba, egy
csokor petrezselyem, pár szelet csomagolt lágy szendvicssajt. A
réteslapból inkább valami édeset készítek, no de most jött el
az ideje, hogy, és már pároltam is a gombát. Miután
megpárolódott és visszaszívta magába a kieresztett levét,
kicsit vártam, hogy hűljön, belevágtam a petrezselymet, hozzá
kevertem egy egész tojást és a kinyújtott tésztára kentem úgy,
hogy előtte lekentem tojás fehérjével. Rá a gomba, és
elterítettem rajta a sajt szeleteket. Óvatosan feltekertem, először
tojás sárgájával megkentem, majd miután megszáradt rajta,
óvatosan fehérjével is lekentem. Fél óra múlva megszurkáltam
egy hústűvel és irány a sütő.
Nem
mindennapi körete lett a rántott húsnak és nem mindennapi falat
volt az imént a sárgadinnyém mellé sem.
Szóval,
elő a kedvenc bejgli receptünkkel és július ide vagy oda, ne
várjunk az adventig.
Az
Én kedvenc bejgli receptem a következő.
500g
finomliszt, 50 g porcukor, 1 csipet só, 250 g vaj, 1,5 dl tejföl
amibe elkeverek 1 tojást és 20g élesztőt.
Egy
éjszakát pihen a hűtőben és másnap 4, akár 5 egyenlő részre
osztva dolgozhatunk vele kedvünkre.
Jó
étvágyat kívánok !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése