Legutóbb
meséltem Sergio bácsiról és a tőle tanultakról. Egy olasz főző
kurzuson, szinte elengedhetetlen a pizza tészta készítése.
Mindenki esküszik az Ő saját titkos bevált receptéjre. Én sem
vagyok ezzel másként, csupán csak annyira, hogy mától nem
titkos.
Nincs
idehaza olasz búza lisztem és tenger víz sincs palackba zárva.
Viszont van finom magyar lisztem, és tengeri só, amivel
ízesíthetek.
A
hétvégi pékáru beszerzése kicsit zűrös nálam. Általában hat
zsemlében kiteljesedik, abból is kettő, ránk szárad. Talán a
kinti jó levegő hozta meg az étvágyunkat, de üres volt már az
este a tároló dobozunk. Élesztő mindig van a hűtőben, meg
persze időm is, hogy gyorsan begyúrjam a tésztát. Még a reggeli
ébredés nyomait eltüntetem az arcomról és a hajam is
megregulázom, éppen megkel a tészta.
Vasárnap
lévén a lányok sem ébrednek korán, és most nem is zargatom
Őket, majd a sülő kiflik illata...
Egy óra múlva, Én a kávémmal és a blog írással, Emma kócosan
örülve, hogy végre megint kint ehetünk, majszoltuk a pizza tészta
kifliket a teraszon.
Recept:
½ kg sima liszt, 2,5 dl víz, 0,5 dl olíva olaj, 1 teáskanál só,
2,5 dkg élesztő
Az
élesztőt felfuttatjuk, majd a liszttel és a folyadékkal
összegyúrjuk. A tésztát leolajozzuk, és Én a sütőm kelesztő
programján, 35 fokon fél órát kelesztette.
Lazán
újragyúrtam a megkelt tésztát, kicsit hagytam a deszkán lazulni
és kör alakúra nyújtottam. Akár a pizzaszeleteket felvágtam és
kiflit tekertem a háromszögekből. ( Ha a feltekerés előtt kicsit
bevágjuk a tésztát fent, középen, 2-3 cm hosszúságban, jobban
görbül majd a kiflink.) Egy felvert tojással lekentem, pár éve
kapott durva szemű sót szórta a tetejére és 180 fokon ropogósra
sütöttem.
Majd
irány a terasz, a napsütés.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése