2017. április 10., hétfő

Sós mogyorós, édesen sós

A hétfő számomra sosem nyűgös, benne van az újrakezdés érzése. Itt egy újabb hét, lehetőségekkel teli, valahogy ezt éreztem egész nap. Élveztem a teraszon a nap melegét, majd a kertészetből beszereztem az új örökzöldeket és diadalittasan jöttem vele haza. Gyorsan elrendezgettem a kertben, figyelembe véve szélárnyékot várok tőlük. Elő az ásóval. Mire hazaérnek a lányok az iskolából, készen áll a meglepetés, gondoltam mindaddig, még az első ásó bökést meg nem ejtettem. Ejtettem volna, mert akár a beton, olyan a föld. Jó, ha az első nem, majd a másodikkal kezdem. Inkább a harmadikkal, negyedikkel, ötödikkel. Beton, beton, beton. No, ebből nem lesz ma árnyékot adó fasor.
Alkotni vágytam. Ha a kertben nem, ami az egyik hobbim, majd a másik hobbim megadja az alkotás örömét. Az öröm még csak engem ért, a lányokat még várja a meglepetés.
Nem tudtam eldönteni, hogy sósat, vagy édeset ennék szívesen. Egyiket a másik után, szoktam mondani. És ebben az esetben, nem csak egyik jön a másik után, hanem még keverednek is a sós és édes ízek.
Sós mogyoró krém, sós mogyorós keksz morzsával, édes tejszínnel és még egy kis mogyoróval.
Helyes kis befőttes üvegekbe töltöttem, ekkor jutott eszembe, milyen jó is lenne ebben a formában, hűtőtáskába pakolni és a, Húsvéti piknikre magunkkal vinni ha, nem is pont ezt a krémet, egy újabbat töltve az üvegekbe.

Recept.
Sós mogyoró krém az üveg aljába
3 tojás sárgáját kihabosítjuk, 3 dkg cukorral, kevés vaníliával. Hozzá keverünk 10 dkg sós mogyorókrémet, majd 2 beáztatott lapzselatint felolvasztunk és hozzá keverjük. A tojások fehérjét csipet sóval keményre verjük, a felvert hab felével robotgéppel fellazítjuk a krémet, majd a maradék habot óvatosan hozzákeverjük.
Három üvegben igazságosan szétosztjuk, majd betesszük a hűtőbe dermedni. Még dermed, elkészítjük a kekszeket.
Sós mogyorós keksz

15 dkg liszt, 15 dkg kristálycukor, kk sütőpor, 10 dkg sós mogyoró 10 dkg puha vaj 1 tojás. Mindössze ennyit kell összegyúrnunk, kis gombócokat formálni belőlük a sütőlemezre, kicsit ellapogatjuk és 180 fokon aranybarnára sütjük. Tortarácson hagyjuk kihűlni. Pár kekszet összetörünk és a krémünk tetejére szórjuk, amolyan roppanós rétegként.
A tetejébe 1 dl tejszínt és egy teáskanál porcukorral kemény habja kerül, amit megszórtam durvára darált sós mogyoróval.
Mivel szinte mindig van finom ropogós habcsók a dugi dobozban, éppen három volt még az aljában, ezekkel és egy-egy fehér csoki szirommal koronáztam meg.
Az üvegek nyakára teás kanalat kötöttem, lezártam és a szállításig a hűtőben várakoznak.

A maradék kekszek a mindennapi kávéhoz jól jönnek majd a hét hátralévő részében. 

No, most már csak a lányokat várom.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése