A
hétfő számomra sosem nyűgös, benne van az újrakezdés érzése.
Itt egy újabb hét, lehetőségekkel teli, valahogy ezt éreztem
egész nap. Élveztem a teraszon a nap melegét, majd a kertészetből
beszereztem az új örökzöldeket és diadalittasan jöttem vele
haza. Gyorsan elrendezgettem a kertben, figyelembe véve szélárnyékot
várok tőlük. Elő az ásóval. Mire hazaérnek a lányok az
iskolából, készen áll a meglepetés, gondoltam mindaddig, még az
első ásó bökést meg nem ejtettem. Ejtettem volna, mert akár a
beton, olyan a föld. Jó, ha az első nem, majd a másodikkal
kezdem. Inkább a harmadikkal, negyedikkel, ötödikkel. Beton,
beton, beton. No, ebből nem lesz ma árnyékot adó fasor.
Alkotni
vágytam. Ha a kertben nem, ami az egyik hobbim, majd a másik hobbim
megadja az alkotás örömét. Az öröm még csak engem ért, a
lányokat még várja a meglepetés.
Nem
tudtam eldönteni, hogy sósat, vagy édeset ennék szívesen.
Egyiket a másik után, szoktam mondani. És ebben az esetben, nem
csak egyik jön a másik után, hanem még keverednek is a sós és
édes ízek.
Sós
mogyoró krém, sós mogyorós keksz morzsával, édes tejszínnel és
még egy kis mogyoróval.
Helyes
kis befőttes üvegekbe töltöttem, ekkor jutott eszembe, milyen jó
is lenne ebben a formában, hűtőtáskába pakolni és a, Húsvéti
piknikre magunkkal vinni ha, nem is pont ezt a krémet, egy újabbat
töltve az üvegekbe.
Recept.
Sós
mogyoró krém az üveg aljába
3
tojás sárgáját kihabosítjuk, 3 dkg cukorral, kevés vaníliával.
Hozzá keverünk 10 dkg sós mogyorókrémet, majd 2 beáztatott
lapzselatint felolvasztunk és hozzá keverjük. A tojások fehérjét
csipet sóval keményre verjük, a felvert hab felével robotgéppel
fellazítjuk a krémet, majd a maradék habot óvatosan
hozzákeverjük.
Három
üvegben igazságosan szétosztjuk, majd betesszük a hűtőbe
dermedni. Még dermed, elkészítjük a kekszeket.
Sós
mogyorós keksz
15
dkg liszt, 15 dkg kristálycukor, kk sütőpor, 10 dkg sós mogyoró
10 dkg puha vaj 1 tojás. Mindössze ennyit kell összegyúrnunk, kis
gombócokat formálni belőlük a sütőlemezre, kicsit ellapogatjuk
és 180 fokon aranybarnára sütjük. Tortarácson hagyjuk kihűlni.
Pár kekszet összetörünk és a krémünk tetejére szórjuk,
amolyan roppanós rétegként.
A
tetejébe 1 dl tejszínt és egy teáskanál porcukorral kemény
habja kerül, amit megszórtam durvára darált sós mogyoróval.
Mivel
szinte mindig van finom ropogós habcsók a dugi dobozban, éppen
három volt még az aljában, ezekkel és egy-egy fehér csoki
szirommal koronáztam meg.
Az
üvegek nyakára teás kanalat kötöttem, lezártam és a
szállításig a hűtőben várakoznak.
A
maradék kekszek a mindennapi kávéhoz jól jönnek majd a hét
hátralévő részében.
No, most már csak a lányokat várom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése