Sokszor
feltették már a kérdést, hogyan kezdtem el a torta sütést.
Azzal kezdődött, hogy anya lettem. Majd, akár csak az Én anyukám,
aki ugyan nem a hagyományos tortákat sütötte a születésnapunkra,
de valamiféle süteményt mindig, természetessé vált, hogy
sütök. Az első évben még bátortalan voltam, de a harmadik
születésnapra, már háromemeletes torta magasodott az ünnepi
asztalon, a kislányom születésnapján.
Minden
évben próbáltam valami újat kitalálni, egészen addig, még
meglett mindkét lányom saját stílusa, ízlése, torta téren is.
Péntek
13 a mi családunkban egy szerencsés nap. Szerencsés, mert ezen a
napon váltam anyává. A mai péntek 13.-án ünnepelünk. 16 évet
ünnepelünk, egy olyan tortával, ami leginkább jellemzi Kinga
lányomat.
Letisztult
forma, és íz már ami, egy csokoládé tortát jelenthet, némi
pikantériával a belsejében. Azzal a kreativitással, ami benne is
megbújik. Nem harsogó, mint inkább... tapasztalja meg az, aki
ízlelheti.
Ízlelték
is ma páran, mert Kinga lányom, ezt a 16 évet, 16 szeletbe vágva
vitte az iskolába, hogy megvendégelje az osztálytársait.
Balzsamecetes
csokoládétorta
10
tojás, 8 dkg porcukor, 8 dkg kristálycukor, csipet só,15 dkg vaj,
20 dkg olvasztott étcsokoládé ( 70%- kakaótartalommal) 1 rúd
vanília kikapart belseje, 16 dkg liszt, 1 kk sütőpor.
A
tojásokat kettéválasztjuk, a porcukrot és a vaníliát a
sárgájával, a kristály cukrot a fehérjével habosítjuk ki. A
kihabosított sárgáját tovább habosítjuk a vajjal, és a
továbbiakban az olvasztott csokoládéval. A masszát fellazítjuk
kevés keményre vert tojásfehérje habbal, és hozzá keverjük a
sütőporos lisztet, végül beleforgatjuk a maradék
tojásfehérjehabot.
180
fokon megsütjük.
Miután
kihűlt, visszatesszük a torta formába és beöntjük a csokoládé
mázzal.
75
ml vizet, 15 dkg porcukorral felforralunk, csipet só ebbe is
kerüljön, majd ebben a cukorszirupban felolvasztunk 20 dkg
étcsokoládét, 10 dkg vajat és elkeverünk benne egy evőkanál
balzsamecetet.
Ezzel
a mázzal öntjük le a tortánkat és hagyjuk rádermedni.
Ha
van lehetőség, elkészíthetjük napokkal előbb is, mert csak
finomabb lesz ha áll kicsit. Szobahőmérsékleten tálaljuk, mert a
csokoládé íze így jön ki igazán.
Boldog
születésnapot kívánok, legyen az ma, vagy bármikor az évben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése