Hogy
tegnap mennyire voltam rosszul, azt csak azok a kollégák tudják,
akik lelkiismeretesen,( Mit tegyünk, hogy jó neked? Látjuk, hogy
nem jó, tehát ha akarod, ha nem, viszünk az ügyeletre) ápoltak. Majd
beültettek a kocsiba és irány az ügyelet. Két óra szédelgés
után éreztem magamban annyi erőt, hogy nyugodtan beülhessek a
saját autómba és hazavezessek. Hazaérve, csak jött ismét a
szédelgés, hányinger, ami órák alatt sem akart múlni. Majd
miután sikerült kiadni magamból mindent, amit a nap során
megettem, megkönnyebbülten feküdtem le, és aludtam majdnem délig.
Álmomban
nem gondoltam, hogy az első étel amit megkívánok, az, az a
szalonna lesz, aminek a konyhámba kerülésének is külön
története lenne.
Nyitogattam
a hűtő ajtaját mert anyukámhoz készültem és gondoltam viszek
neki egy kis kóstolót. Mikor kivettem a papírból, megcsapta az
illata az orrom.
Gyerek
koromban imádtam a füstölt sonkát. Annak is a fehér részét,
mert így neveztem akkor. A Húgom ette a piros részét, Én a fehér
részét, szigorúan mindig tejföllel.
Még
mindig élt bennem az esti, mondjuk ki a szót, hányás emléke, de
csak ott volt a gondolat, majd levágtam egy kis katonát és kenyér
nélkül megettem.
Ezzel
elindult a lavina. Felkockáztam az anyunak szánt szalonnát, és
ekkor jött az őrület. Elkezdtem kívánni nagyon a sós kis sült
szalonna kockákat, nem mással mint csokoládéval. Elképesztő
ízélmény.
Kicsit
később anyu megjegyezte, nem volt elég bajom? De bizony ez csak
gyógyír volt a bajra.
Aztán
pörgött tovább bennem a gondolat. Este hét óra.
Anya, te most
tényleg pogácsát sütsz? Kérdezte a kislányom és ölelt is meg
gyorsan.
A
pogácsa nem másból készült, mint a kisült manga zsírjából és
belehajtogattam az imádni való sült szalonnakockákat.
Nem
állítom, hogy minden bajra gyógyír, de érdemes kipróbálni.
Kockapogácsák
25
dkg liszt, csipet só, 12 dkg túró, 12 dkg mangalica zsír, 1 dl
tejföl, 1 tojás, és 2 dkg élesztő. Összegyúrásnál igényelt
még egy kevés lisztet. Kinyújtottam és meghintettem 5 dkg sült
szalonnakockával, amit kicsit belenyomkodtam, hogy a hajtásnál ne
essenek ki a tésztából. 20 perces pihentetéssel háromszor
hajtottam meg, majd ujjnyi vastagra nyújtottam, becsíkoztam, egy
felvert tojással lekentem. A nálam szokásos pogácsa formákra
kockáztam. Ezt azért is szeretem mert nem marad széle, amit újra
kellene gyúrni és hajtogatni.
180
fokon kisütöttem. Na nem feltétlen vacsora étel, de holnap az
uzsonnás dobozban egy alma társaságában jó kis meglepetés lesz
a sós, ropogós szalonnadarabokkal a belsejében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése