Miért is? Mert
nagydobra verik az ez évi győztes országtortát.
Tudtam, hogy sok
izgalom vár rám ebben az évben is. Másodjára élhettem meg annak
az örömét és izgalmát, hogy részese lehetek az ország ez évi
tortájának kiválasztásában. Nálam jobban csak azok a cukrászok
izgulhattak, akik az idei évben is megmérettették a szakmai
tudásukat, és kreativitásukat. Sok izgalmas és munkával telt
hónap van mindenki mögött. Ötletelés, próbálkozás, persze
mindez, a mi kegyeinkért, a fogyasztók a későbbi vendégek
kegyeiért. 43 torta közül választódott ki az idei győztes. Első
körben 10 torta kóstolódott a középdöntőbe. A tíz
kiválasztott torta a szakmai zsűri építő kritikáját követően,
újra terítékre került.
Szegedig utaztak a torták és az ország, ez évi fagylaltja kiválasztásával egy időben, megszületett a három döntős. Sok szempontból lett érdekes ez a középdöntő. Mit is jelent a szakmai zsűrivel való konzultáció. A három kiválasztott torta közül, az egyik az elődöntő során, a tizedikként jutott tovább. Megfogadva a szakmai javaslatokat, az első háromban találhatta magát. Ekkor vált még izgalmasabbá a történet, hiszen a három döntőbe jutott torta közül kettő, annak a cukrásznak a kezei közül került ki, akinek a tortája az elmúlt évben elnyerte az országtorta címet.
Szegedig utaztak a torták és az ország, ez évi fagylaltja kiválasztásával egy időben, megszületett a három döntős. Sok szempontból lett érdekes ez a középdöntő. Mit is jelent a szakmai zsűrivel való konzultáció. A három kiválasztott torta közül, az egyik az elődöntő során, a tizedikként jutott tovább. Megfogadva a szakmai javaslatokat, az első háromban találhatta magát. Ekkor vált még izgalmasabbá a történet, hiszen a három döntőbe jutott torta közül kettő, annak a cukrásznak a kezei közül került ki, akinek a tortája az elmúlt évben elnyerte az országtorta címet.
A három döntős
ezek után:
Szó Gellért
Salgótarjánból, Zuzorka nevű tortájával. Tóth Norbert,
Dunaföldvárról Aranyos körtetortájával, és Szó Gellért az
Őrség zöld aranya nevű tortájával versenghetett tovább.
Gondolhatnánk, hogy
két tortával bekerülve nyugodtan várhatta a győzelmet a készítő.
Viszont az utolsó megmérettetés nem csupán kóstolgatásból
állt. A döntő helyszínét adó érdi Pataki cukrászda
műhelyében, a zsűri kíváncsi tekintete előtt kellett
elkészíteni a pályamunkát. Erre a munkára pont annyi idő jutott
Gellértnek a két tortát elkészíteni, mint Norbertnek a
versenymunkájára. Nem tudom mennyit aludhattak a döntő előtt a
cukrászok, talán fikarcnyit sem az izgalomtól. Reggel hat órakor
megkezdték a munkát és pár óra múlva már az aznapi
reggelimként kóstolhattam őket.
Az izgalmat le sem
tudom írni, talán az arcok elárulják a képekről. Amit viszont
megpróbálok leírni, és ezzel együtt megosztani a győztes torta
nevét, az az íz, amit érezhet mindenki, aki a későbbiekben az
ország ez évi tortáját választja desszertjeként.
A név és a készítő
nem más, mint SZÓ GELLÉRT ( G & D kézműves cukrászda),
Salgótarjánból
és a torta, az
ŐRSÉG ZÖLD ARANYA
Azt éreztem végig
a verseny során, hogy egy innovatív minden szempontól mai tortát
jelent az Őrség zöld aranya. Mindezen túl, nem mindennapi dolog
nógrádi cukrászként, az ország egy más tájegységnek hírnevet
hozni. Tehát ha megkérdezné bár ki is, hogy kerül az Őrség,
Nógrádba, a válasz csupán annyi, hogy egy győztes tortaként.
Mit is jelent mindez
ízében? A hivatalos megfogalmazása a következő:
Tökmagos
felvertre fehércsokoládés, lazára felvert ganache
kerül.
Pirított, darált tökmagból, cukorral és őrségi hidegen sajtolt tökmagolajjal pralinét készítenek, melyből fehércsokoládé, hántolt ostya és tökmagolaj felhasználásával ropogós réteg készül.
A könnyű ganache-ra helyezik ezt a ropogós réteget, melyre ismét a fehércsokoládés ganache kerül. Erre teszik a málnazselét, majd ismét a lágy ganache réteg következik.
Fehércsokoládés tökmagolajos tükörzselé kerül a tetejére, ganache-sal és temperált, festett kakaóvajas fehércsokoládéból készült körökkel díszítik.
Pirított, darált tökmagból, cukorral és őrségi hidegen sajtolt tökmagolajjal pralinét készítenek, melyből fehércsokoládé, hántolt ostya és tökmagolaj felhasználásával ropogós réteg készül.
A könnyű ganache-ra helyezik ezt a ropogós réteget, melyre ismét a fehércsokoládés ganache kerül. Erre teszik a málnazselét, majd ismét a lágy ganache réteg következik.
Fehércsokoládés tökmagolajos tükörzselé kerül a tetejére, ganache-sal és temperált, festett kakaóvajas fehércsokoládéból készült körökkel díszítik.
Minek után jómagam
a nagyközönséget képviselhettem a szakmai zsűri tagjai között,
csak remélni merem, minden fogyasztónak az elégedettségét
fogadja majd az Őrség zöld aranya.
Mindehhez kívánok
jó étvágyat! Az alkotóknak pedig további inspirációt, hogy a
jövőben is élvezhessük mindennek ha nem is a gyümölcsét, mit
inkább a tortáját.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése