2015. október 3., szombat

Az a bizonyos nagymamaféle



Az ősz velejárója nem csupán a színes falevelek, és az iskolakezdés, éppen olyan velejárója a meleg piték illata. Amikor a nyirkos, párás vasárnap reggelen arra ébredhet a család, hogy meleg fahéj, vagy gyömbér illata járja át a házat. Nincs még kedvünk kimászni az ágyból, a reggelt, a kávét egy forró pitével az ágyban kezdeni, nem is lehet szebben, jobban zárni a hetet. Vagy éppen betudni egy újabb lélegzetvételnek az elkövetkező hét kezdéseként. A napokban már bizsergett a tenyerem a pitekészítésre. Lendületesen jöttem haza a zamatos almákkal, de mire feleszméltem a lányom sorra vágta félbe őket, és osztotta meg a cimboráival. Legyintettem egyet láttam, hogy boldogan harapnak a harsogó lédús gyümölcsbe, majd futnak tovább. Majd jött két nap elfoglaltság, és ma mikor hazaértem az újabb kupac almával, nyomatékosan jegeztem meg miközben pakoltam ki, pitét szeretnék sütni. Minekután a kollégáim is éppen a napokban kerestek meg, van e valami újító, esetleg újragondolt almás pite receptem, éppen idejét érzem nem csak a családommal, de a nagyközönséggel is megosztani.  Nincs újragondolt receptem, mert az almás pite, az almás pite. Azaz a pite, amit az anyukám és az Ő anyukája is sütni szokott, és azt remélem, hogy nem csak én sütök tovább, de a lányaim is sütni fognak. Ha valamit újra gondolhatok, az csupán a forma, amiben feltálalom. Szoktam tepsiben sütni, majd kockára vágva díszes tányérra tornyozni, mint anyukám, viszont most kedves kis piteformákba készítettem őket, amolyan újragondolás gyanánt.

Recept

Tészta:

30 dkg finomliszt, 10 dkg porcukor, csipet só, 1 kk. sütőpor, 20 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 2 kk. tejföl.

Töltelék:

1 kg alma, 10 dkg cukor, 2 kk. őrölt fahéj, ½  citrom leve

Az almákat megpucoljuk, lereszeljük, lecukrozzuk, citromlét és a fahéjat is hozzá keverjük, majd még elkészítjük, a tésztát állni hagyjuk.
A tészta hozzávalóiból finom omlós tésztát gyúrunk. A kívánt formákat, tepsit előkészítjük, az aljába fektetjük a tésztát, majd a kicsavart almát ráfektetjük. Beborítjuk a tészta maradékával, egy felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk és 180 fokon, szép ősz barnára sütjük.

Ha előző este készítjük el, ügyeljünk rá, hogy a másnap reggeli kávénk mellé maradjon pár, amit újra melegíthetünk, csak hogy jól kezdődjön a napunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése