Az ősz velejárója nem csupán
a színes falevelek, és az iskolakezdés, éppen olyan velejárója a meleg piték
illata. Amikor a nyirkos, párás vasárnap reggelen arra ébredhet a család, hogy
meleg fahéj, vagy gyömbér illata járja át a házat. Nincs még kedvünk kimászni
az ágyból, a reggelt, a kávét egy forró pitével az ágyban kezdeni, nem is lehet
szebben, jobban zárni a hetet. Vagy éppen betudni egy újabb lélegzetvételnek az
elkövetkező hét kezdéseként. A napokban már bizsergett a tenyerem a pitekészítésre.
Lendületesen jöttem haza a zamatos almákkal, de mire feleszméltem a lányom
sorra vágta félbe őket, és osztotta meg a cimboráival. Legyintettem egyet
láttam, hogy boldogan harapnak a harsogó lédús gyümölcsbe, majd futnak tovább.
Majd jött két nap elfoglaltság, és ma mikor hazaértem az újabb kupac almával,
nyomatékosan jegeztem meg miközben pakoltam ki, pitét szeretnék sütni. Minekután
a kollégáim is éppen a napokban kerestek meg, van e valami újító, esetleg
újragondolt almás pite receptem, éppen idejét érzem nem csak a családommal, de
a nagyközönséggel is megosztani. Nincs
újragondolt receptem, mert az almás pite, az almás pite. Azaz a pite, amit az
anyukám és az Ő anyukája is sütni szokott, és azt remélem, hogy nem csak én
sütök tovább, de a lányaim is sütni fognak. Ha valamit újra gondolhatok, az
csupán a forma, amiben feltálalom. Szoktam tepsiben sütni, majd kockára vágva díszes
tányérra tornyozni, mint anyukám, viszont most kedves kis piteformákba készítettem
őket, amolyan újragondolás gyanánt.
Recept
Tészta:
30 dkg finomliszt, 10 dkg
porcukor, csipet só, 1 kk. sütőpor, 20 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 2 kk. tejföl.
Töltelék:
1 kg alma, 10 dkg cukor,
2 kk. őrölt fahéj, ½ citrom leve
Az almákat megpucoljuk, lereszeljük,
lecukrozzuk, citromlét és a fahéjat is hozzá keverjük, majd még elkészítjük, a
tésztát állni hagyjuk.
A tészta hozzávalóiból
finom omlós tésztát gyúrunk. A kívánt formákat, tepsit előkészítjük, az aljába
fektetjük a tésztát, majd a kicsavart almát ráfektetjük. Beborítjuk a tészta
maradékával, egy felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk és 180
fokon, szép ősz barnára sütjük.
Ha előző este készítjük
el, ügyeljünk rá, hogy a másnap reggeli kávénk mellé maradjon pár, amit újra melegíthetünk,
csak hogy jól kezdődjön a napunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése