2015. június 11., csütörtök

Következik hét év fagyizás




A mondás miszerint hét évente megújulunk és ez a megújulás változást hoz, be kell, hogy lássam, lehet benne valami. Éppen egy hétéves forduló pontot léptem át és már feltűnt némi változás az életemben. Az, hogy visszatért az aktív sport az életembe, üdítő változás, és ha bele gondolok ez a blog is az új dimenziók elindulását jelenti. És itt van még egy üdítő történés, amibe csak a minap eszméltem.  Ha az elmúlt év tikkasztó nyári napjaira gondolok, már is nyúlnék a fagyis doboz után, hogy hűsítsem magam. Viszont azokon a bizonyos tikkasztó napokon az elmúlt hét évben szinte eszembe sem jutott fagylalt után nyúlni. Csodálkoztam is magamon, hogy miért nem kívánom, ha mégis, maximum egy gömböc és kész. Az új szelek, az új hét év első hónapjaiban már több gombócot nyaltam el, mint az ezt megelőző hét évben, sőt mi több, fagylaltgép vásárlásán törtem a fejem és nézegettem internetes oldalakat fagylaltgép után kutakodva. Hasonlítgattam az árakat és próbáltam megtalálni a nekem valót. Nem sikerült, viszont a fagylalt utáni vágy nem hagyott nyugodni. Már úgy feküdtem le aludni, hogy alig vártam a reggelt, hogy nekikezdjek és azt a pár órát, hogy ízlelhessem is az általam készített feketén pöttyözött, vanília ízű gömböcöket. A fagyasztóban gyorsan helyet csináltam a kiszemelt edényemnek és már kevertem is a hozzávalókat. Azt gondoltam menni fog ez gépesített háttér nélkül is, maximum majd kevergetem én, miközben dermed a krémem. Ebben az esetben is, sőt talán ebben az esetben különös elővigyázatossággal készítjük az ételt. Nyers tojás a nyári melegben okozhat némi galibát a nem megfelelő kezelés végett. Szóval alapos előkészület a tojások terén! 


RECEPT
3 tojás sárgáját habosra keverünk 10 dkg porcukorral (ízlés kérdése ki mennyire szereti édesen) és egy felhasított vanília kikapart belsejével. A tojások fehérjét csipet sóval és 5 dkg porcukorral keményre verjük, majd 3 dl tejszínt olyan háromegyedig verjük kemény habbá. Mikor még azt érezzük, foroghatna az a habverő, akkor éppen elég. A tojás sárgás krémhez adjuk a tejszínt majd óvatosan hozzá keverjük a tojások habbá vert fehérjét.


 A kiszemelt edénybe töltjük a krém alapunka, és próbálunk valami elterelő foglalatosságot találni arra a pár órára még kidermed a fagylaltunk. Azt terveztem, majd hébe hóba felkeverem, hogy fagylaltgépben érezze magát a finomnak ígérkező krém alap, de úgy eltereltem a figyelmem, hogy már csak a tálalásra vettem ki a fagyasztóból. Évek óta megvan az a fagylaltos kanalam, amivel olyan csodás gömböket lehet kanyarítani. Csak úgy pöndörödött, kanyarodott a gombóc és alig vártam, hogy a vaníliás balzsam ecet öntetemmel a tetejében végre megkóstolhassam.  Ekkor toppant be a nagylányom és kezdett hűhába és jajongott, hogy neki is tálaljak. Majd vitte magával az első gombócokat öntettel a tetejében és jajongott, ujjongott, hogy anya, eperből is csinálj majd. És anya, biztosan fog eperből csinálni és ki tudja miből még ebben a hét elkövetkező esztendőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése