A mondás miszerint hét évente megújulunk és ez a megújulás
változást hoz, be kell, hogy lássam, lehet benne valami. Éppen egy hétéves
forduló pontot léptem át és már feltűnt némi változás az életemben. Az, hogy
visszatért az aktív sport az életembe, üdítő változás, és ha bele gondolok ez a
blog is az új dimenziók elindulását jelenti. És itt van még egy üdítő történés,
amibe csak a minap eszméltem. Ha az
elmúlt év tikkasztó nyári napjaira gondolok, már is nyúlnék a fagyis doboz után,
hogy hűsítsem magam. Viszont azokon a bizonyos tikkasztó napokon az elmúlt hét
évben szinte eszembe sem jutott fagylalt után nyúlni. Csodálkoztam is magamon,
hogy miért nem kívánom, ha mégis, maximum egy gömböc és kész. Az új szelek, az
új hét év első hónapjaiban már több gombócot nyaltam el, mint az ezt megelőző hét
évben, sőt mi több, fagylaltgép vásárlásán törtem a fejem és nézegettem
internetes oldalakat fagylaltgép után kutakodva. Hasonlítgattam az árakat és
próbáltam megtalálni a nekem valót. Nem sikerült, viszont a fagylalt utáni vágy
nem hagyott nyugodni. Már úgy feküdtem le aludni, hogy alig vártam a reggelt,
hogy nekikezdjek és azt a pár órát, hogy ízlelhessem is az általam készített
feketén pöttyözött, vanília ízű gömböcöket. A fagyasztóban gyorsan helyet
csináltam a kiszemelt edényemnek és már kevertem is a hozzávalókat. Azt
gondoltam menni fog ez gépesített háttér nélkül is, maximum majd kevergetem én,
miközben dermed a krémem. Ebben az esetben is, sőt talán ebben az esetben
különös elővigyázatossággal készítjük az ételt. Nyers tojás a nyári melegben
okozhat némi galibát a nem megfelelő kezelés végett. Szóval alapos előkészület
a tojások terén!
RECEPT
3 tojás sárgáját habosra keverünk 10 dkg porcukorral (ízlés
kérdése ki mennyire szereti édesen) és egy felhasított vanília kikapart
belsejével. A tojások fehérjét csipet sóval és 5 dkg porcukorral keményre
verjük, majd 3 dl tejszínt olyan háromegyedig verjük kemény habbá. Mikor még
azt érezzük, foroghatna az a habverő, akkor éppen elég. A tojás sárgás krémhez adjuk
a tejszínt majd óvatosan hozzá keverjük a tojások habbá vert fehérjét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése