Azt
mondod, hőségriadó idején nem kapcsolod be a sütőt?! Ezért
érdemes lesz!
Pár
héttel ezelőtt, Zalai hosszú hétvégénk alkalmával, beestünk
egy helyi, fogalmazzunk úgy, étterembe. Abba a csárdahangulatú,
kemencével a bejáratban helyre. Hatalmas tepsikben, súlyos sült
csülkök állítottak megálljt, közvetlenül a bejárat után. A
hőség akkor is a tetőfokán volt, annyira, hogy az asztalok
mellett, párásító ventilátorok próbálták felfrissíteni a
vendégeket. A kerthelyiség egyik hűvösebbnek ítélt sarkában
foglaltunk helyet és meg kell valljam, kevésbé sem vágytam
cupákos sültekre. Végig nézve a kínálatot, viszont felfedeztem
egy zalai ételt. Zalából származó kollegínám éppen eleget
emlegette ahhoz, hogy bevésődjön a neve.
Sosem
értettem azokat a turistákat, akik ellátogatnak akár országon
belül egy másik tájegységre, vagy határon túlra, és a tuti
biztosat választáj az étlapról, rántott húst, sült krumplival.
Ha
csak alkalmam adódik, rábökök a helyire a tradicionálisra, amit
itt első pillantásra felfedeztem.
Aludttejes
prósza, szilvalakvárral.
Ugyan
melegen tálalták fel, de így is frissítően hatott a zamatos
szilvalekvárral összesütve.
A
pincérünk kérdésére, hogy mennyire voltunk megelégedve az
elfogyasztott ételekkel, széles mosollyal érdeklődtem, mit lehet
tudni a prószáról.
Most
mondhatnám, hogy vesztemre, de a kijáratnál a tulaj, az
elkészítésén túl, a vendéglátás nehézségeiről is tartott
majd tíz perces előadást. Megvártam még levegőt vesz és
gyorsan elköszöntünk, mert a tűző napon állva, minden
frissességem odalett.
No
de a prószáról azért megtudtam annyit, hogy bátran ugorjak neki
az elkészítésének.
Semmi
egyéb nem szükséges hozzá, még tejet sem kell altatni, ugyan
azzal biztosan finomabb, mindössze egy pohár kefirt kell úgy
bekeverni, mintha sűrű palacsinta tésztát készítenénk. 300 ml
kefirhez egy tojást vertem fel, csipet sóval ízesítettem, majd
sütő poros liszttel, kikevertem a sűrű tésztát. Kivajazott
üvegtálba öntöttem és 200 fokon aranybarnára sütöttem.
Bevallom, már melegen is vonzott, de megvártam még kihűl, hűtőbe
tettem és ma, Kaldeneker Gyuri frissítő málnás, kajszibarackos
lekvárjával tálaltam meg. A helyiek, a tésztába kis kupacokban
helyezik el a lekvárt és sütik eggyé, Én most azt a megoldást
választottam, egye mindenki azzal a lekvárral, amivel megkívánja,
és külön tálaltam mellé.
Az
elmúlt percekben lengedezni kezdett a szél, azt mondták jön egy
kis felfrissülés. Ha mégsem akarjátok hőség idején
elkészíteni, a mai délután alkalmasnak ígérkezik, legalábbis a
Dunántúlon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése