2017. december 8., péntek

Tonkabab illata lengte várakozás





Az elmúlt napokban időnként lecsavartam a kupakot és beleszippantottam a szirupba. Olyan mandulás, vaníliás illat némi kis pikantériával. Meg nem fogalmazható illat és íz egyben mert, bele, bele mártottam az ujjam hegyét, hogy megtudjam, az íze is hasonló élményt rejt e.

Hónapok óta keresem, rendelem innen, onnan az áhított fűszert, de akár csak a vaníliát, épp oly nehéz beszerezni a tonkababot. Amit viszont sikerült megszereznem,(örök hála Timi ) az egy tonkababos kávészirup. Kávékba, koktélokba keverik a baristak.
Nem készítettem adventi naptártat, mégis tegnap úgy éreztem, egy ablakocskát kinyitottam a nem létező naptáramon, és meglepetésként felszeltem a még forró, illatozó, tonkababos panettonét.
A mai várakozásokkal teli napon, újabb ablakot tártam szélesre a képzeletbeli naptáramon, és ennek ajándékával bújtam vissza a puha pléd alá, ölemben egy tonkababos tejeskávéval, és egy szelet, aranylóan sárga belsejű, csokoládés, tonkababos, panettónéval.

Még van pár szorosra zárt ablak mindenki naptárján, ami mögé örömmel ajánlom ezt a nem mindennapi ízvilágot rejtő kalácsot.

Tonkababszirupos, csokoládés panettone

3 dkg élesztőt, 1 ½ dl tejben 3dkg cukorral kevés liszttel a tetején, hogy legyen mibe megkapaszkodnia az élesztőnek, felfuttattam. Még életre kelt az élesztő, 125 g vajat (Aldi saját márkás éppen ennyi 1 téglája) 5 dkg kristálycukorral, kk sóval , 30 ml tonkababos cukorsziruppal, ½ szál kikapart vanília magjával habosra kevertem, majd egyenként hozzá adagoltam 4 tojás sárgáját. A vajas keverékhez öntöttem a felfutott élesztőt, majd 35dkg lisztet szitáltam a tetejére, és hozzá szórtam 5 dkg ét csokoládét. A keverő lapátot dagasztó spirálra cseréltem és szépen összedolgoztam a tésztát. Majd a viszonylag lágy tésztát, lisztezett deszkán gyengéden átgyúrtam és a kályha melegében a kétszeresére kelesztettem.
Még kelt egy kapcsos zsúrtortaformát kibéleltem. Lehet kapni helyes kis tésztasütő papír formákat, amiben később akár ajándékként is oda lehet csomagolni a kalácsot, no ezt a papírkapszlit tette a forma aljába, majd köré tekertem dupla vastagságban kb 20 cm magasan sütőpapírt. Ez fogja megtartani a később szép magasra sülő kalácsunkat.
Miután megkelt a tészta, kiborítottam a deszkára és ismét óvatosan átgyúrtam, majd belehelyeztem az előkészített formába. Még egy pihentető fél óra, és 180 fokon, a sütő legalsó bordamagasságában készre sütöttem.

A tegnapom ezzel a kaláccsal zárult, a mait ezzel kezdtem, és már most tudom, a délutáni kávém elengedhetetlen kiegészítője is ez lesz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése