2017. június 4., vasárnap

A pünkösdi király asztalán is megállná a helyét



Napok óta vártam az alkalmat, hogy este még legyen energiám és a reggel sem az a munkába szaladós nap legyen. Tegnap este valahogy nem jött az álom a szememre. Szinte viszketett a tenyerem az alkotni vágyástól. Ekkor jutott eszembe, itt a remek alkalom. A reggel sem lesz munkába szaladós, iskolába indítós, álmosan a kávés pohárral a kezemben készülődős reggel. Ünnep van és mindennek meg is fogom adni a módját.
Biztosan senkinek nem kell bemutatni azokat a roppanós, ezerízű és szivárványszínű francia finomságokat, amiket a mostanában valamire adó cukrászdák vitrinjeibe biztosan megtalálunk.
Macaron. Bevallom, életemben egyszer próbálkoztam az elkészítésével, de nem az Én világom.
Pár hete, egy kávézó teraszán ücsörögve, beszélgetés közben, már nem is tudom, hogyan került szó egy süteményre. Már akkor láttam magam előtt az Én, ha nem is feltétlen szivárvány színű, de ezer ízűvé biztosan alakítható süteményeimet.
Estike. Biztos vagyok benne, sokan felkapjátok a fejeteket, mert most, hogy már itt majszolgatom írás közben, jöttem rá, gyerek koromban bizony ettem már ilyent.
És ebben az ünnepi pillanatban jelentem ki, dobpergéssel, talán egy időben a pünkösdi király megválasztásával, hogy ez lesz a mi családi macaronunk. Végül is a csudába a macaronnal, ez lesz a mi Estikénk, hiszen az, és legyünk is rá büszkék. Éppen olyan ezer arcúvá válhat, mint a kifinomult, franciás piperkőc társa. ( Ezzel persze nem szeretném megbántani senkit, de a két finomság között, talán éppen ez a különbség.)
Estike
Recept: 4 egész tojást keverő tálba törünk, csipet sót és 34 dkg porcukrot teszünk hozzá és magas fokozaton jól kihabosítjuk. Ezután 36 dkg lisztet kanalazunk a masszához és tovább habosítjuk. A piskóta tésztánál jóval sűrűbb állagot kapunk. Nyomózsákba sima végű csőrt teszünk és belekanalazzuk a masszát. Sütőpapírt fektetünk a sütőlemezünkre és tetszőleges méretű pamacsokat nyomunk a tésztából. Annyi helyet hagyjunk közötte, hogy a massza elterülhessen. Ezután a mi Estikénk alszik velünk egy jót a konyha asztalon és reggel, még elkészül a kávénk, 170 fokon gyönyörűre sül a sütőben.
Igyekeztem úgy adagolni a kis korongoknak való tésztát, hogy párban legyenek, de valahogy mindig lett egy páratlan. Hol innen, hol onnan ettem meg egyet. Majd laptoppal a hónom alatt, kávéval az egyik kezemben, sütikékkel a másikban bújtam vissza az ágyba, hogy ünnepi lustálkodás kapcsán itt írjam meg a blog bejegyzést.

Mindenkinek kellemes hosszú hétvégét kívánok mindezzel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése