2015. szeptember 2., szerda

NEM MINDEN AZ AMINEK LÁTSZIK




Jóleső csodálkozással tettem tegnap az egyik üzlet hűtőpultjából egy boboz csigát a kosaramban. Csodálkoztam, mert hatalmas boci szemekkel nézett rám a kamasz lányom, és ebből a tekintetből azt lehetett kiolvasni anya, vegyük meg. És jól esett, mert mindig mindenkit arra bátorítok, azért mert még nem kóstolta, nem biztos, hogy nem fog ízleni az adott étel és merjünk kísérletezni. Azt mondjuk a legkevésbé gondoltam, hogy egy zöld maszattal betapasztott csiga lesz egyszer a kamaszlányom kíváncsiságának tárgya. Hogy Én mennyire vágytam rá, az jelen esetben mellékes, fizettem és jöttünk is amolyan kései ebédként elfogyasztani. Kisebbik lányom egy pogácsával a kezében bandázni indult és hagyott minket az általa gusztustalannak vélt csigákkal magunkra. Csigák a sütőlemezre, Én titokban kapargattam össze a bátorságom és már tunkoltuk is a csigaházakból kifolyt fűszeres vajat és laza mozdulattal piszkáltuk ki a csiga húsát. Olyan, mint a zúzza jegyezte meg bátorításként önmagának a lánykám és szájába vette. Fűszeres, foghagyás és valóban a csirke zúzára emlékeztetett az íze, állaga. Ekkor jutott eszembe lapul a fagyasztóban egy tálcával és van még a tavasszal elrakott medvehagyma pesztómból is. Alig vártam a reggelt. A zúzákat csirke alap lében puhára főztem, majd vajon megfuttattam kicsit, végül hozzá kevertem két kanállal a foghagyma ízű zöld pesztóból.  Csavart tésztát tálaltam mellé és a kifőzött üres csigaházakba vajjal kikevert pesztót töltöttem, ami szépen kiolvad a meleg tésztán, még zamatosabbá téve azt. Kevés parmezán és kész a csiga ételnek látszó mai ebédünk. Ehhez kevésbé kell bevállalósnak lenni, és ha a csigához nem is biztos, hogy meghozom a kedvet, de a zúzát bátran ajánlom ilyen formában is elkészíteni.


Jó étvágyat a bátran kísérletezőknek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése