Van egy étel, egy
alapanyag, amiért évek óta képes vagyok csiliárdokat fizetni a szezon elején.
Nem jellemző, hogy ne tudnék megálljt parancsolni az irreálian magas árért de,
ez bizony kivételt képez. Ma, mikor beléptem kedvenc zöldségesem üzletébe és
megláttam a polcon, alatta a már említett mértékű árral, egy percig sem
gondolkodtam. Csak az járt a fejemben, éppen van otthon túró, és friss tejfölt,
és ötlet meg idő szűkében is voltam. Pár perccel később már a friss zsákmánnyal
a kezemben, a készétel ízének gondolatával igyekeztem haza. Az
anyamikorleszebéd kérdésre, ami rögtön két irányból érkezett, csak annyi volt a
válasz, húsz perc. És gyertek csak ide. Ha bármikor a jövőben, hirtelen meg
szeretnétek vendégelni egy barátotokat akkor ezt, kell tenni. És előkészítettem
a sütőzacskót. Lányok velem szemben. A kisebbik a nagy felé fordulva, fel is
veszed? Már videóra, ha elfelejtenék. Nem, nem lett felvétel, mert mire
összecihelődtek, már a sütőben sült is az ebéd. A zsákmány, ami egy kiló aprócska
gumót takart, és újkrumpli névre hallgat (érdekes, ez sosem újburgonya, ez
mindig újkrumpli) csupán annyi történ vele, hogy megmostam. Majd belepakoltam a
sütőzacskóba, elnyújtott mozdulattal, hogy látványos legyen a készítés durva
szemű sóval megszórtam, éppen ezzel az elnyújtott mozdulattal oliva olajat
locsoltam a zacskóba. Végül összeráztam és irány a sütő. Talán nem is volt
szükség húsz percre, már puhára párolódtak. Óvatosan kibontottam a zacskót, és
belefordítottam a sütőtálba a zamatos krumplikat. A legmagasabb hőmérsékletre
tekertem a sütő hőfokát és rápirítottam. Miután elkészült, friss túróval és
tejföllel megpakolva, lett a mai ünnepinek szánt ebédünk. Ja, hogy ünnepelünk hétköznap? Felvették a
nagylányomat a középiskolába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése